Stålsett støtter vedtaket

Lederen av Stålsett-utvalget vil «ikke overdrive sakens betydning», men støtter ombudets bruk av diskrimineringsloven.

Stur­la Stål­sett ledet et of­fent­lig ut­valg som for et år siden le­ver­te en pre­sti­sje­tung ut­red­ning om en rekke sider ved norsk livs­syns­po­li­tikk.

Han sier til Dagen at saken om re­li­giøst be­grun­net skjegg­leng­de er kom­pli­sert, men at han støt­ter om­bu­dets av­gjø­rel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det i denne saken ikke ser ut til å være gode nok grun­ner for at ar­beids­gi­ver skal pre­si­se­re at skjeg­get skal være kort.

-Når dette kra­vet stil­les på bak­grunn av til­bake­mel­din­ger om as­so­sia­sjo­ner til «eks­tre­mis­me» di­rek­te eller in­di­rek­te kob­let til re­li­giø­si­tet, og man­nens be­grun­nel­se for at skjeg­get bør være så langt er re­li­giøs, er det en ri­me­lig tolk­ning at det fore­lig­ger en in­di­rek­te dis­kri­mi­ne­ring på re­li­giøst grunn­lag, re­son­ne­rer Stål­sett.

Ikke tid til å drøf­te

Han un­der­stre­ker sam­ti­dig at rel­gions­fri­het ikke kan kan «tri­um­fe­re over alle andre hen­syn.»

- Sikh­ers rett til å bære tur­ban gir ikke auto­ma­tisk rett til unn­tak fra påbud om å bære hjelm på bygge­plass, på­pe­ker Stål­sett.

- Hvor vik­tig er spørs­må­let om leng­den på skjegg i de­bat­ten om re­li­gions-og livs­syns­fri­het?

- Når det gjel­der re­li­gions­fri­het kan til­syne­la­ten­de pe­ri­fe­re spørs­mål få stor prin­si­pi­ell tyng­de, men jeg vil ikke over­dri­ve sa­kens be­tyd­ning, sva­rer Stål­sett.

- Hvor­for be­hand­let dere ikke dette spørs­må­let i Stål­sett-ut­val­get?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er svært mange kon­tro­vers­spørs­mål vi i ut­val­get hver­ken hadde tid eller mu­lig­het til å drøf­te di­rek­te. Dette er et av dem, for­kla­rer Stål­sett.

Dagen

Les også
- Skjegglengde er religionsfrihetSlik er loven
Les også
Enestående sak om skjegg