Stabile stater hindrer forfølgelse

- Stabile stater, som forsvarer religionsfriheten og med en representativ regjering med maktfordeling, ansvarlighet, rettssikkerhet og korrupsjonskontroll.

Det er i følge Dr. Ron Boyd-Mac­Mil­lan, av­de­lings­le­der i Open Doors In­ter­na­tio­nal, de vik­tigs­te fak­to­re­ne for å kunne be­kjem­pe for­føl­gel­se av krist­ne ver­den over.

Ut­ta­lel­sen kom­mer i for­bin­del­se med of­fent­lig­gjø­rin­gen av den år­li­ge ran­ge­rin­gen av land som dri­ver for­føl­gel­se av krist­ne, World Watch List (WWL).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hå­vard Klep­pa, kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver ved Oslo­sen­te­ret, po­eng­te­rer at for­føl­gel­se av re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter ikke under noen om­sten­dig­het skal ak­sep­te­res.

- At for­føl­gel­sen øker mest i land hvor stats­ap­pa­ra­tet er svakt eller nær­mest ikke-ek­sis­te­ren­de, viser hvor vik­tig det er å øke fo­ku­set på å bygge opp de­mo­kra­tis­ke in­sti­tu­sjo­ner og retts­sik­ker­het i sår­ba­re om­rå­der, sier Klep­pa.

Mis­lyk­ke­de sta­ter

Ho­vedt­enden­sen i årets over­sikt er at for­føl­gel­se av krist­ne øker mest i sta­ter som ka­rak­te­ri­se­res som «mis­lyk­ke­de» (fai­led). Det er en «en svak stat der so­sia­le og po­li­tis­ke struk­tu­rer har kol­lap­set slik at myn­dig­he­te­ne har liten eller ingen kon­troll».

Av de ti lan­de­ne øverst på 2014-lis­ten er det fem som kan ka­rak­te­ri­se­re som «mis­lyk­ke­de» sta­ter: So­ma­lia, Syria, Af­gha­ni­stan, Pa­kis­tan og Jemen. I til­legg kom­mer en annen «mis­lyk­ket» stat, som her­jes av indre kon­flik­ter, Den Sen­tral­afri­kans­ke Re­pub­likk. Lan­det er for førs­te gang på WWLs over­sikt.

I følge for­føl­gel­ses­lis­ten er islamsk eks­tre­mis­me den ster­kes­te driv­kraf­ten til for­føl­gel­se av krist­ne i 36 av de 50 lan­de­ne på lis­ten.

Den mest vol­de­li­ge re­gio­nen er lan­de­ne i Sa­hel-bel­tet som strek­ker seg fra Se­ne­gal i vest til Sudan og Røde­ha­vet i øst. En fem­te­del av ver­dens krist­ne bor i dette om­rå­det som er pre­get av et kon­flikt­fylt for­hold til en syv­ende­del av ver­dens mus­li­mer.

Me­to­do­lo­gi­en

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For førs­te gang of­fent­lig­gjør Open Doors i år hvil­ke me­to­der som ut­ar­bei­del­se av lis­te­ne byg­ger på. I følge Boyd-Mac­Mil­lan er me­to­do­lo­gi­en pro­du­sert av In­ter­na­tio­nal In­sti­tute for Re­li­gious Free­dom for å gjøre inn­sam­ling av in­for­ma­sjon og vur­de­rin­ge­ne av for­føl­gel­ses­gra­den mer gjen­nom­sik­tig.

- Me­to­den er ba­sert på at livet blir delt inn i sfæ­rer: pri­vat­li­vet , fa­mi­lie­liv, sam­funns­liv, na­sjo­nalt liv, og me­nig­hets­liv. Vi kart­leg­ger også vold. Hvert av disse om­rå­der blir vek­tet likt.

- Vi bru­ker også et sys­tem av va­ri­ab­ler for å spore hvil­ke typer kris­ten­dom som er for­fulgt i be­stem­te sta­ter. Vi har fire av dem: Ut­flyt­te­de eller mi­grant-kir­ker, gamle eller tra­di­sjo­nel­le kir­ker, kon­ver­titt­kir­ker og til slutt ikke-tra­di­sjo­nel­le kir­ker så som pinse­ven­ner.

- Vi ser også på hvor stor andel av lan­det som er be­rørt, in­ten­si­te­ten og hyp­pig­he­ten av for­føl­gel­se. Det er nød­ven­dig fordi av­hen­gig av type kris­ten­dom, kan man opp­le­ve stør­re eller mind­re for­føl­gel­se i den samme sta­ten. For ek­sem­pel i Gulf-sta­te­ne er mi­grant-kir­ker på et vis to­le­rert, mens kon­ver­titt­kir­ker er det de­fi­ni­tivt ikke.

Av­de­lings­di­rek­tø­ren leg­ger til ar deres me­to­dikk for­sø­ker å spore alle de ulike ty­pe­ne av for­føl­gel­se. Jo mer de vet om hvor­dan for­føl­gel­sen fore­går, jo mer ef­fek­tiv kan støt­ten fra Åpen Dører bli.

Gode ny­he­ter

Dr. Ron Boyd-Mac­Mil­lan inn­røm­mer at det er få over­ras­kel­ser i årets liste. Men den inne­hol­der ikke bare dår­lig nytt:

- Bak noen av tra­ge­die­ne ser vi en le­ven­de ån­de­lig sann­het som for­fulg­te krist­ne ikke er sene med å på­pe­ke: For­føl­gel­se ska­per ofte et unikt grunn­lag for vekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De opp­munt­ren­de his­to­rie­ne fin­nes all­tid, og der­for opp­le­ver jeg all­tid at re­sul­ta­te­ne av WWL er en tros­styr­ken­de øvel­se. Det viser at Gud aldri lar seg hind­re av hand­lin­ge­ne til for­føl­ge­ren, men kan bruke en­hver hen­del­se eller hand­ling å frem­me Hans vilje.

- Å være vitne til dette er nødt til å styr­ke troen, sier av­de­lings­le­de­ren. DAGEN

Forfølgelse i verden

Åpne Dørers World Watch List er en årlig oversikt over religionsfrihetens vilkår for kristne over hele verden

Den måler graden av frihet kristne har til å leve ut sin tro i ulike sfærer: privat, i familien, i samfunnet, nasjonalt og i kirkens liv

Oversikten måler også graden av voldsbruk mot kristne

Nord-Korea topper nok en gang listen over land der kristne har det vanskeligst

Les også
Han er ansvarlig for verdens verste kristenforfølgelse
Les også
Egypt på topp i voldelige angrep mot kristne