Solberg: – Kirken må være i forandring

– Kirken må alltid være i forandring, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun søndag talte til Kirkemøtet.

Solberg deltok på markeringen av at det er 500 år siden reformasjonen, noe som ble feiret med en festforestilling på Byscenen iTrondheim, derKirkemøtet er samlet.

– Kirken må alltid være under reformasjon, det vil si forandring. Det minner om det klassiske idealet «forandre for å bevare», sa Solberg i talen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere på dagen deltok statsministeren på gudstjeneste og høymesse iNidarosdomen, ledet av preses forBispemøtet Helga Haugland Byfuglien og domprostRagnhild Jepsen.

LES:Få på Kirkemøtet har skiftet syn om ny liturgi

Den rette vekting

Jubileet er også en markering av at staten og Kirken skilte lag 1. januar i år. Kirkemøtet har overtatt mye av den myndigheten som tidligere har ligget til statsforvaltningen.

– Etter de rapporter jeg har fått, har dette gått veldig bra, sa Solberg, som i talen gratulerte Kirkemøtet med reformen.

Hun framholdt at det var reformasjonen selv som bar i seg kimen til den moderne sekulære staten og et flerreligiøst samfunn. Den store utfordringen for dagens kirkeledere er å finne den rette vektingen mellom tradisjon og fornyelse, slik at Kirken vil fortsette å være en folkekirke, mener statsministeren.

– Det er en oppgave som krever både tro og mot, sa Solberg i talen.

Én forandring er nær forestående: Kirkemøtet vil mandag med stort flertall innføre en liturgi som gjør at også likekjønnede par kan gifte seg i kirken.

LES:Uredelig, biskop?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lover fortsatt støtte

I talen understreket Solberg også at staten vil fortsette å støtte Kirken med penger og lovverk så den forblir en folkekirke.

– Grunnloven forutsetter at Den norske kirke fortsatt skal ha en særlig stilling i landet vårt, og at dette lar seg gjøre uten å diskriminere andre tros- og livssynssamfunn, sa hun.

Høyres regjeringspartnerFremskrittspartiet har derimot foreslått å kutte statlig støtte til alle trossamfunn, inkludertDen norske kirke.