Titusener av flyktninger har kommet sjøveien til Italia hittil i år. Italienske myndigheter trygler nå EU om hjelp til å håndtere situasjonen. Mandag skal statsminister Erna Solberg diskutere situasjonen med sin italienske kollega i Roma. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix

Solberg får se Italias flyktningdrama

Statsminister Erna Solberg (H) reiser mandag til Italia for å se den enorme strømmen av flyktninger til landet på nært hold. Italia ber om hjelp fra EU i saken.

– Situasjonen er dramatisk, og det er dramatisk når vi vet hvor mange som dør i Middelhavet på vei over, sier Solberg til NTB.

Hun viser til en humanitær situasjon hvor flere mennesker dør hver eneste dag i farefulle reiser over Middelhavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg møter Italias statsminister Matteo Renzi og president Giorgio Napolitano under sitt besøk i Roma mandag. Anledningen er at Italia 1. juli overtar som EUs formannskapsland.

Samtidig skal hun besøke den italienske kystvaktens operasjonssenter i Roma. Der skal hun få et nærmere innblikk i den akutte krisen Italia opplever i form av en massiv strøm av flyktninger som kommer sjøveien til landet fra Afrika.

Har reddet 50.000

Italia offentliggjorde nylig ferske tall for flyktningstrømmen. De viste at landet hittil i år har tatt imot ikke mindre enn 54.000 flyktninger – 11.000 mer enn i hele fjor.

De fleste av dem kommer fra land som Eritrea, Somalia og Syria og foretar den livsfarlige sjøreisen i falleferdige og overfylte fartøyer.

Etter at 366 mennesker mistet livet i to ulykker i fjor høst, satte Italias forsvar i verk gigantoperasjonen Havet vårt. Nylig varslet sjøforsvaret at det har reddet omkring 50.000 flyktninger hittil i år, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Operasjonen koster Italia rundt 75 millioner kroner i måneden. Landet kommer derfor på EU-toppmøtet denne uken til å be EU og grensebyrået Frontex om å ta over ansvaret for operasjonen.

– Flyktning- og asylspørsmålet har Italia selv løftet opp til EU for å si at EU må være mer med på å dra lasset, sier statsminister Solberg.

Hun understreker også at Norge «har bidratt og kommer til å bidra» til Frontex.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig å huske på at dette er vår yttergrense, sier hun.

– Må forstå bakgrunn

Samtidig mener Solberg det er viktig å forstå hva som ligger bak strømmen av flyktninger fra Afrika til Italia og resten av Europa.

– Vi skal snakke om hvordan vi kan stabilisere situasjonen i Afrika fremover for å hindre store flyktningstrømmer, forklarer hun.

Mens befolkningstallene har stabilisert seg i Europa og USA, tilsier prognoser at Afrikas befolkning blir tredoblet de neste 100 årene, påpeker hun.

– Det må vi ha som en begrunnelse for hvorfor man må få til økonomisk utvikling, få bistand til å fungere og få til konfliktreduserende tiltak i disse landene, sier Solberg.

Tidligere samarbeidet Italia tett med Libya på Afrikas nordkyst for å begrense antallet flyktninger som legger i vei nordover til sjøs. Men etter revolusjonen i Libya har dette samarbeidet skrantet.

Frontex-leder Gil Arias Fernandez anslo nylig at hundretusener av flyktninger for tiden oppholder seg i Libya mens de venter på å reise.

Redd Barna anslo nylig at 9.000 barneflyktninger har kommet til Italia hittil i år, over en tredel av dem alene. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Sverige bommet på flyktningprognose
Les også
300.000 sivile på flukt fra kampene i Pakistan
Les også
Syria advarer mot uautorisert nødhjelp