Smilte fra øre til øre etter å ha kommet seg ut av Nord-Korea

85 år gamle Mer­rill New­man var sjele­glad da han fikk se fa­mi­li­en igjen. Sve­ri­ge hyl­les for ar­bei­det med å få ham løs­latt i Nord-Ko­rea.

Ame­ri­ka­ner­ne har ikke egen am­bas­sa­de i Nord-Ko­rea, så den svens­ke til­stede­væ­rel­sen i Pyong­yang har vært vik­tig i ar­bei­det med å få løs­latt New­man, sier en tje­neste­mann i Det hvite hus.

New­man ble på­gre­pet da han satt på flyet og hadde tenkt seg hjem etter å ha be­søkt Nord-Ko­rea som tu­rist. Ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter har vært kras­se i kri­tik­ken av Pyong­yang etter at pen­sjo­nis­ten med helse­pro­ble­mer ble satt bak lås og slå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lør­dag kunne New­man koste på seg et stort smil. Etter å ha blitt de­por­tert til Bei­jing, fikk han satt seg på et fly hjem til USA. I San Fran­cis­co ble han tatt imot av fa­mi­li­en og et stort presse­opp­bud på fly­plas­sen.

- Sjele­glad

- Det har vært fan­tas­tisk å reise hjem, og jeg er sli­ten, men nå kan jeg være med fa­mi­li­en min, sa New­man iføl­ge ame­ri­kans­ke medi­er med et stort smil, og la til at han nå er sjele­glad over å være på ame­ri­kansk jord igjen.

- Takk til dere alle for støt­ten jeg har fått, sa han.

Av­gjø­rel­sen om å slip­pe New­man fri ble tatt sam­ti­dig som USAs vise­pre­si­dent Joe Biden be­søk­te den de­mi­li­ta­ri­ser­te sonen som skil­ler nord og sør.

- De har slup­pet fri en per­son som aldri skul­le ha blitt ar­res­tert i ut­gangs­punk­tet. Det er en po­si­tiv ting de har gjort, sa Biden.

Vise­pre­si­den­ten hadde te­le­fon­kon­takt med New­man etter at han ble slup­pet fri.

- Jeg til­bød ham en tur hjem med Air Force 2, men som han på­pek­te er det en di­rekte­rute til San Fran­cis­co. Jeg for­står ham godt, jeg hadde tatt det flyet jeg også, sa Biden.

- Hvem vet?

Nord­kore­ans­ke myn­dig­he­ter an­kla­get New­man for å ha rak­ket ned på re­gi­met og for å ha be­gått krigs­for­bry­tel­ser som råd­gi­ver for en ame­ri­kansk etter­ret­nings­en­het under Ko­rea-kri­gen på 1950-tal­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge KCNA ble 85-årin­gen løs­latt og de­por­tert «av hu­ma­ni­tæ­re år­sa­ker». En tje­neste­mann i Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen sier iføl­ge svens­ke TT at den svens­ke am­bas­sa­den i Pyong­yang har lagt ned en «he­roisk» inn­sats i saken.

Men tje­neste­man­nen kunne ikke kaste noe mer lys over hvor­for Nord-Ko­rea valg­te å slip­pe New­man fri.

- Hvem vet? Vi kan bare spe­ku­le­re. (©NTB)