Slik unngår du feriefellene

Slik unngår du feriefellene

- Senk kravene og vær tilstede i de små øyeblikkene. Det er rådet fra samlivsterapeut Hilde Teisbo.

Hva ten­ker jeg er ferie? Og hva ten­ker du er ferie? Teis­bo tror det er vik­tig at man får av­klart slike spørs­mål før man plan­leg­ger som­mer­en sam­men.

- I et stør­re fa­mi­lie­per­spek­tiv er det ofte et pro­blem at vi tar med oss fe­rie­va­ne­ne fra da vi voks­te opp. Den ene er kan­skje vant til å reise på hytta, mens den andre er vant til ho­tell­fe­rie i Euro­pa, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut av faste ru­ti­ner

I fe­rien kom­mer man ut av faste ru­ti­ner og får mer tid sam­men. På knap­pe tre uker skal man dekke inn det man el­lers ikke får gjort res­ten av året, og for­vent­nin­ge­ne er store. Teis­bo peker på at selv om et par­for­hold kan fun­ge­re i det dag­li­ge så kan det opp­stå pro­ble­mer når en plut­se­lig kom­mer vel­dig tett på hver­and­re.

- Det er for­vent­nin­ge­ne som gjør at det skjæ­rer seg for mange, og det å plan­leg­ge ferie sam­men kan være vans­ke­lig, fordi man kan­skje ikke vil det samme. Når man så til slutt ender opp med å ikke «få det til», opp­le­ver man en slags mis­lyk­ket­het og tren­ger kan­skje hjelp til å bli enige. Det er mye gi og ta i et ek­te­skap, min­ner hun om.

Teis­bo tror den vir­ke­li­ge drømme­fe­rien kan­skje opp­står når man ikke har de store for­ven­tin­ge­ne til hva man skal opp­le­ve.

- Det hand­ler om å være til­ste­de i øye­blik­ke­ne, og tenke at det er «godt nok».

Lokk på fø­lel­ser

- Mange rei­ser på ferie sam­men med andre. Er det en god løs­ning for par som stre­ver i sam­li­vet?

- Noen opp­le­ver det, sær­lig i pe­rio­der med små og litt stør­re barn. Da må man legge litt lokk på egne fø­lel­ser, fordi du er sam­men med andre. Det kan være ål­reit, men det kan jo også føre til at man ikke synes man får nok tid som par, fordi man hele tiden må ta hen­syn til andre. Deler man hytte, kan små­ting ir­ri­te­re. På den annen side kan det at «de andre» ikke gjør det du vil, føre til at du og ek­te­fel­len får en fel­les agen­da. Det kan fak­tisk styr­ke par­for­hol­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teis­bo peker på andre grun­ner til at det kan være bra å fe­riere sam­men med andre: Det blir ikke så in­tenst på «vi to» og lykke­fø­lel­sen. Når man er so­si­al, dis­ku­te­rer og gjør mor­som­me ting sam­men, er det stør­re sann­syn­lig­het for at man har det hyg­ge­lig sam­men.

- Har du gode tips til hvor­dan man kan styr­ke re­la­sjo­ne­ne til hver­and­re om som­mer­en, ikke bare mel­lom voks­ne, men også til barna?

- Med kjerne­fa­mi­li­en som ut­gangs­punkt er mitt råd at man set­ter egne behov til side, sær­lig når man har stør­re barn, og gjør noen av de tin­ge­ne de øns­ker. Slik føler barna seg verd­satt og som en del av fa­mi­li­en.

Hen­nes er­fa­ring er at barn ofte er litt kon­ser­va­ti­ve. Mange liker å dra på samme sted år etter år og ikke ha noe vold­somt pro­gram. Slik får man tid til å se hver­and­re mer.

- Det tror jeg er en man­gel­vare i mange fa­mi­li­er, fordi man hele tiden ser frem­over og skal fylle livet med så mange pro­sjekt.

Re­la­sjo­ner

Teis­bo sitt råd er at man som fa­mi­lie ten­ker på og lyt­ter til hver­and­re.

- Det er en gave å ha hyg­ge­li­ge stun­der sam­men, i ste­det for at man skal komme hjem og for­tel­le at «nå har vi gjort det og det». For barn under skole­al­der er det ikke så vik­tig at de har vært på nye ste­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun tror mange for­eld­re har et selv­på­lagt stress, og un­der­stre­ker at barna ikke blir dis­kva­li­fi­sert om de ikke har vært på store fe­rier.

- Hva ten­ker du om det å reise bort, kon­tra det å være hjem­me?

- Det er litt vans­ke­lig å svare på, for det kom­mer jo helt an på hvor­dan fa­mi­li­en har det. Når «tem­pe­ra­tu­ren» er høy ten­ker jeg det kan være vel­dig bra å reise bort, for da blir man satt i en annen kon­tekst. Men det vik­tigs­te er ikke hvor man er fy­sisk, men om man lyt­ter til hver­and­re og er opp­merk­som.

- Hva gjør man i til­fel­ler der ek­te­fel­le­ne har helt ulike behov for ferie? Er det en idé å si at «dette året gjør vi min greie, og neste år din»?

- For noen er det kan­skje en god idé. Ulem­pen er jo at den ene par­ten kan­skje går og gruer seg til fe­rien. Da vil jeg hel­ler an­be­fa­le at man drar hver for seg, når barna er eldre vel og merke. Om den ene vil reise til Syden og den andre på fjel­let, kan man bli enig om å ta hver sin uke og gjøre det man aller helst vil. Det er ikke grunn til å skam­me seg over det, mener hun.

Ar­bei­de med par­for­hol­det

- Krist­ne fa­mi­lie­lei­rer fyl­les opp om som­mer­en. Mange til­brin­ger en uke sam­men der de lærer om det å leve sam­men. Hva ten­ker du om det?

- Det er sik­kert fint å gjøre det, men igjen ten­ker jeg at man er en­kelt­in­di­vid, selv om man har et kris­tent livs­syn. Det er noe man må enes om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teis­bo viser til at det ar­ran­ge­res mange kurs for å styr­ke par­for­hol­det og at forsk­ning viser at det hjel­per å ar­bei­de med par­for­hol­det.

- Opp­le­ver du stør­re på­gang fra par før og etter fe­rien?

- Ikke i min prak­sis, men jeg vet at andre te­ra­peu­ter har hatt par som gruer seg til fe­rien. Da er det et tegn på at det er store pro­blem i par­for­hol­det, og fe­rien blir en slags ka­ta­ly­sa­tor. De ten­ker vel hel­ler at fe­rien kan bli en ny start, men når det i etter­kant ikke har blitt slik, er sjan­sen stør­re for at de søker hjelp, sier hun.

Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no
Les også
- Ta små steg i parforholdet - ofte!