Slik takket asylsøkere for god integrering

Thamer Ghanem fra Syria ble så godt mottatt da han ble plassert på et asylmottak på Klepp, at han ønsket å takke for den varme velkomsten.

– Da jeg kom hit for omkring tre måneder siden, ble jeg tatt imot på en svært vennlig måte av nordmennene, forteller Ghanem til Dagen.

Han ble plassert i et stort hus sammen med seks andre syriske asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var ikke så mye i rommene da vi kom dit. Men vi fikk møbler fra naboer og venner, og dessuten hjalp frivilligsentral, bedehus og kirke oss med mange andre ting. Folk inviterte oss hjem til seg. Vi opplevde at nordmenn var både åpne og vennlige. Derfor ønsket vi å gjøre noe i gjengjeld, forteller Thamer Ghanem.

Internasjonal kafé

De sju asylsøkerne tok kontakt med en internasjonal kafé som drives påKleppe bedehus. Syrerne lurte på om de kunne hjelpe til med å lage en falafel-fest for innbyggerne i kommunen.

– Vi ønsket å takke folk for hjelpen, sier Ghanem.

Flere av syrerne hadde arbeidet i restaurantbransjen iSyria ogRussland. Det gjaldt blant andre Wassim Abood som er kokk, og hadde egen restaurant i Homs før byen ble bombet sønder og sammen.

Fest på plenen

Tidligere i sommer inviterte de syriske asylsøkerne hele Klepps befolkning til falafel-fest på en plen ved siden av rådhuset. Dette ble først omtalt iAftenbladet.

– Vi laget mellom 500 og 600 falafler, og det var stor respons da flere hundre mennesker kom til festen. Noen måtte stå i kø i en time for å få en falafel, men alle var glade og takknemlige, forteller Ghanem.

Begeistret ordfører

Ordfører Ane Mari Braut Nese i Klepp kommune er begeistret for falafel-festen som de syriske asylsøkerne gjorde i stand for innbyggerne.

– Det var en veldig flott gest for å vise takknemlighet. Kjekt at så mange dukket opp for å smake, sier Braut Nese til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun var selv bortreist, og kunne ikke være til stede på festen.

– Hva betyr det for dere som kommune å få en slik respons fra asylsøkere?

– Det et bra at asylsøkerne føler at de har blitt tatt godt i mot av innbyggerne i Klepp. Det skal vi være stolte av, svarer Ane Mari Braut Nese.

Rømte fra Syria

Thamer Ghanem kommer opprinnelig fra byen As-Suwayda sørvest i Syria, og den hadde tidligere omkring en million innbyggere. Men så kom krigen og mange måtte flykte.

– Jeg rømte selv på grunn av krigen, for jeg var innkalt til militærtjeneste for regimet, og det ville jeg ikke, sier Ghanem.

Han dro fra Syria til Russland for tre år siden. Det ble etter hvert et problem for ham at arbeids- og oppholdstillatelsen gikk ut, og ikke kunne fornyes. Han stod derfor i fare for å bli sendt tilbake til hjemlandet.

Syklet inn i Norge

– Da så jeg muligheten for å reise videre til Norge. En dag i oktober i fjor kom jeg syklende overgrensen i Finnmark. Først var jeg plassert i Svolvær noen måneder, og senere på Bardufoss, forteller han.

Men i vinter ble han satt på et charterfly til Stavanger, og havnet på asylmottak på Klepp på Jæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor risiko

Den smilende mannen fra Syria venter nå spent på svar fraUtlendingsdirektoratet (UDI) om han får opphold i Norge.

– Jeg håper at jeg kan bli værende her til krigen er slutt hjemme. Det er en stor risiko for meg å returnere i dag. Jeg er etterlyst, og navnet mitt er slått opp over alt, blant annet på flyplasser. Hvis jeg kommer tilbake, blir jeg sendt rett i militæret. Der må jeg enten drepe folk – eller jeg blir drept selv – og begge deler er like ille for meg, forteller Thamer Ghanem, som legger til at han ikke er religiøs.

Han er utdannet i engelsk fra tidligere, og går for tiden på norskkurs to ganger i uken. Syreren satser på at det skal gå greit å lære et nytt språk, men legger ikke skjul på at ulike norske dialekter er en utfordring.

– Et flott tiltak

Haldis Kleppe Akselsen er med i kaféstyret i Kleppe bedehus, og er blitt kjent med Thamer Ghanem i løpet av de siste ukene.

– Jeg var med på å arrangere falafel-festen, og syntes at dette var et flott tiltak. Det var en fantastisk god ide at de syriske asylasøkerne ville gi noe tilbake til befolkningen i Klepp, sier Akselsen.

Hun oppfatter dette som en håndsrekning fra syrerne, og en tillitserklæring at så mange innbyggere kom til festen.

– Dette viser at god integrering går begge veier. Det blir nytteløst om ikke asylsøkerne selv vil etablere seg i et nytt land. Så dette er integrering på høyt plan, mener Akselsen.

Stor suksess

Den internasjonale kaféen på bedehuset har hatt stor suksess, og en gang var det over 200 personer til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk fra ulike land kommer, og de tar ofte med seg mat som er typisk fra deres hjemland. Vi ønsker å være et møtested der folk fra ulike land kan bli kjent og skape relasjoner og nettverk. Samtidig vil vi dele Guds ord og hans kjærlighet til alle, både lokalfolk og asylsøkere, forteller Haldis Kleppe Akselsen.