Slår fast eldres åndelige behov

Byråd Rebekka Ljosland (KrF) understreker i ny sykehusplan at åndelig omsorg er viktig for beboere på sykehjem.

– Dette er første gang at åndelig omsorg kommer på en innholdsfortegnelse i en slik type plan og settes på agendaen, sierRebekka Ljosland, byråd for helse og omsorg i Bergen.

Mens byrådet i Oslo har flagget at de vil avvikle dagens sykehjemsprester, går byrådet i Bergen motsatt veg. Tirsdag lanserte Ljosland byrådets nye plan for sykehjem i Bergen fram mot 2030.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Etterlengtet

I et lite kapittel kalt «Åndelig omsorg» understreker Ljosland at «Åndelig omsorg er en svært viktig del av omsorgstilbudet til beboere på sykehjem». Dette skal sikres ved at de ansatte får bedre kompetanse gjennom kurs og veiledning ledet av prestetjenesten.

– At man setter ned åndelig omsorg som fokusområde er utrolig viktig og etterlengtet, slår byråden fast.

Sykehjemsplanen skal brukes av kommunen de neste tiårene og har vært under arbeid en stund.

Etter en omorganisering av prestetjenesten i fjor, begynte de allerede 1. september i fjor med å kurse ansatte, altså før byrådet ble skiftet ut i høst.

Det nye byrådet har økt midlene til prestetjenesten. For 2016 er 2,3 millioner kroner satt av til tre årsverk i prestetjenesten tilknyttet kommunen. Foreløpig er den tredje stillingen ennå ikke besatt.

– Vi skal ikke bare dekke fysiske behov med medisiner, mat og søvn, og psykiske med sosiale aktiviteter. Ofte glemmer man det som er aller viktigst for mange pasienter. Mange ser på troen som det viktigste i livet, sier Ljosland.

Stort behov

Arthur Pilskog er en av de to prestene som nå kurser sykehjemsansatte i åndelig omsorg. Han mener det er flott at temaet nå blir slått fast politisk.

– Vi har arbeidet for det og ser at behovet er ganske stort. Åndelig omsorg, uansett religion, er av stor betydning for den enkelte, sier Pilskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han peker på at i det sekulære samfunnet er det ikke gitt at de ansatte er orientert om elementære saker i de ulike religionene.

– Det aktuelle nå er møtet med nye religioner og trossamfunn på grunn av innvandring. Vi lærer ansatte praktiske ting, særlig rundt dødsfall og hvordan døende mennesker forholder seg til religion. Det er ikke de store tallene enda, men enkeltstående tilfeller som skaper utfordringer for de ansatte.

For eksempel er ofte søreuropeere opptatt av storfamiliens omsorg.

– De møter gjerne opp i stort antall, og det er ofte en utfordring for sykehjemmet å takle rent praktisk. Mange kommer i lang ting før og etter dødsfallet inntreffer, sier Pilskog.

Byråden har ikke vurdert å ansette imamer eller ledere fra andre religioner. Hun peker på at foreløpig er de fleste sykehjemsbeboere tilknyttetDen norske kirke.