For fjerde gang blir det debatt om tannhelse på Arbeiderpartiets landsmøte. Grasrota i partiet vil ha kutt i dyre tannlegeregninger. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

Slaget om tennene ikke over i Ap

Grasrota i Arbeiderpartiet er skuffet over hvordan partiledelsen har fulgt opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester.

– Vi er misfornøyd med at Arbeiderpartiets stortingsgruppe ikke har omsatt landsmøtevedtakene til praktisk politikk. De har ikke klart å prioritere dette, sier leder i Lillehammer Arbeiderparti, Hans Kristian Enge til NTB.

Både i 2009, 2011 og 2013 vedtok Ap-landsmøtet at tannhelsetjenester må innordnes ordningene i Nav på linje med øvrige helsetjenester. Også på årets landsmøte, som starter torsdag, blir tenner tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag 16. april starter Aps landsmøte i Folkets hus i Oslo. Du kan se partileder Jonas Gahr Støres tale fra klokken 13.30 - og følge resten av landsmøtet på nett-TV her på Dagen.no.

Klasseskiller

En rekke av Arbeiderpartiets lokal- og fylkeslag mener at besøk hos tannlegen må sidestilles med og dekkes av folketrygden.

– Vi støtter at «tenna skal være en del av kroppen» og at tannhelse kommer inn under egenandelsordningen, skriver Hedmark Ap, mens Lillehammer Ap mener at tannhelse bør være en hovedoppgave for partiet.

– Tannhelsetjenesten skaper klasseskiller. Ikke å ha råd til tannhelsetjenester oppleves som det verste ved å være fattig. Dette er det norske velferdssamfunnet uverdig, skriver lokallaget i sitt forslag til landsmøtet.

Enge mener partiet først og fremst burde ha innført lavere egenandeler mens de satt i regjering.

– Nå kunne man ha fremmet forslag i Stortinget. Det er viktig for å synliggjøre saken og være tydelig hvor man står politisk. Tannproblemer er ikke anerkjent som et helseproblem, slår han fast.

Dekke inn

Troms Arbeiderparti påpeker at det nå finnes en mulighet for å dekke inn kostnadene gjennom økningen i trygdepremien som Høyre/Frp-regjeringen har innført.

– Vi vil bruke økningen for å finansiere tannhelsereformen, og ikke til å gi skattelette, skriver partiet i sitt forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette vil være en stor og viktig seier for de om lag 300.000 vanlige lønnsmottakere som ikke har råd til å gå jevnlig til tannlegen, mener Troms Ap.

Arbeiderpartiets sentralstyre peker på at partiet i regjering har gjennomført flere tiltak for å sikre at tannhelsetjenester er tilgjengelige for alle.

– Vi har som mål at det offentlige gradvis skal ta et større ansvar på tannhelsefeltet, skriver styret i sin merknad.

I SVs fotspor

Arbeiderpartiet følger dermed i fotsporene til SV, som på sitt landsmøte i mars vedtok at tannhelsereform skal være en av partiets viktigste saker ved stortingsvalget i 2017.

Ifølge anslag fra Finansdepartementet vil det koste det offentlige drøyt 11 milliarder kroner å dekke alle kostnader til tannhelse utover en egenandel på 1.000 kroner, mens det vil koste nærmere 6 milliarder å dekke alle kostnader over 10.000 kroner.

Landsmøte i Ap 2015

Arbeiderpartiets 65. ordinære landsmøte holdes i Folkets hus på Youngstorget i Oslo 16. - 19. april 2015.

Se hele programmet på Arbeiderpartiets nettsider.

Les også
SV vil kutte i tannlegeregningen
Les også
Tannhelsetenesta er ikkje tilfredsstillande