STATSSEKRETÆR: Birgitte Jordahl er statssekretær i Kunnskapsdepartementet. (Foto: Oslo kommune)

- Skolegudstjeneste er et viktig ritual

Kunnskapsdepartementet mener gudstjenester for skoleelever er en viktig tradisjon i Norge.

I re­gje­rings­er­klæ­rin­gen til Høyre og Frem­skritts­par­ti­et un­der­stre­kes det at «Re­gje­rin­gen vil stil­le seg po­si­tiv til at sko­ler del­tar i re­li­giø­se se­re­mo­ni­er, som for ek­sem­pel skole­guds­tje­nes­ter, i for­bin­del­se med høy­ti­de­ne».

- Å være po­si­tiv betyr i denne sam­men­heng at vi ikke er ne­ga­ti­ve til at det ar­ran­ge­res skole­guds­tje­nes­ter, for­kla­rer stats­sek­re­tær Bir­git­te Jor­dahl i Kunn­skaps­de­par­te­men­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er sko­le­ne som selv be­stem­mer på dette om­rå­det, i tråd med gjel­den­de re­gel­verk. Re­gje­rin­gen ver­ken kan eller vil legge fø­rin­ger i noe som er sko­le­nes og skole­ei­er­nes an­lig­gen­de, nem­lig til­rette­leg­ging av skole­ak­ti­vi­te­ter, uan­sett hva slags ak­ti­vi­te­ter er det vi snak­ker om.

God in­for­ma­sjon

Iføl­ge Jor­dahl kan sko­ler i Norge ar­ran­ge­re skole­guds­tje­nes­ter der­som dette er en del av sko­lens ge­ne­rel­le kul­tur- og tra­di­sjons­for­mid­ling.

- Skole­guds­tje­nes­te er et vik­tig ri­tu­al, ut fra den nors­ke tra­di­sjo­nen. Men de som ikke øns­ker å delta må få ret­ten til fri­tak. Her fin­ner man gode, lo­ka­le løs­nin­ger, sier stats­sek­re­tæ­ren.

Hun un­der­stre­ker at det fin­nes noen helt nød­ven­di­ge for­ut­set­nin­ger for å ar­ran­ge­re eller delta i skole­guds­tje­nes­ter:

* Det må gis in­for­ma­sjon til hjem­me­ne i god tid slik at disse får en ri­me­lig frist til å be seg fri­tatt.

* Det må være en­kelt for hjem­me­ne å for­stå hva de even­tu­elt skal be seg fri­tatt fra.

* Sko­len må sørge for ikke-dis­kri­mi­ne­ren­de fri­taks­ord­nin­ger eller like­ver­di­ge al­ter­na­ti­ve til­bud for dem som ber om fri­tak.

* Gjen­nom­fø­rin­gen må skje i sam­ar­beid og for­stå­el­se med hjem­me­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Det skal ikke være slik at hjem­met må gi ut in­for­ma­sjon om egen tro.

Ikke av­slut­ning

Stats­sek­re­tæ­ren po­eng­te­rer også at skole­guds­tje­nes­ter ikke bør fun­ge­re som jule­av­slut­nin­ger.

- Se­mes­ter­av­slut­nin­ger, for ek­sem­pel en jule­av­slut­ning, skal være sam­len­de for alle ele­ver på sko­len. Av­slut­nings­ar­ran­ge­men­ter, for­øv­rig også andre mar­ke­rin­ger i løpet av skole­året som er ment å in­klu­de­re alle ele­ver, bør leg­ges til sko­len. En guds­tje­nes­te må der­for ikke gis ka­rak­ter av se­mes­ter­av­slut­ning.

DAGEN

Les også
- Nå blir det skolegudstjeneste likevel!
Les også
Julefrykten i skolen