Sinne, frykt og usikkerhet i Egypt

Si­tua­sjo­nen i Egypt er kao­tisk og uklar etter dra­pe­ne på isla­mis­tis­ke de­mon­stran­ter i Kairo. En svært far­lig ut­vik­ling, mener eks­per­ter.

De over 50 men­nes­ke­ne som ble skutt og drept i Kairo tid­lig man­dag mor­gen, var ho­ved­sa­ke­lig isla­mis­ter som støt­ter den av­sat­te pre­si­den­ten Mo­ha­med Mursi. Flere barn og kvin­ner var blant de drep­te, iføl­ge helse­myn­dig­he­te­ne. I til­legg skal 435 per­soner ha blitt såret.

De­mon­stran­te­ne selv sier de var ube­væp­ne­de, og at de ble be­skutt mens de ba. En­kel­te har for­talt at det var si­vil­kled­de menn som skjøt med skarpt etter at sik­ker­hets­styr­ker hadde prøvd å drive folke­meng­den vekk ved hjelp av tåre­gass og skudd i luf­ten. Andre sier det var hæ­rens egne folk som skjøt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De skjøt med tåre­gass, hagl, gummi­ku­ler - alt. Så skjøt de med skar­pe skudd, sier 30 år gamle Ab­de­laziz Abdel Shakua, som ble såret i bei­net.

Pro­vo­ka­tø­rer?

Midt­østen-eks­pert Ceci­lie Hel­les­tveit mener det er stor fare for at pro­vo­ka­tø­rer som er imot en de­mo­kra­tisk ut­vik­ling i Egypt, står bak dra­pe­ne.

- Mange kref­ter i Egypt øns­ker at Det mus­lims­ke bror­skap skal rea­ge­re vol­de­lig, slik at de kan kjøre en un­der­tryk­ken­de kam­pan­je mot dem, og slik at bror­ska­pet ikke kan bli med i den po­li­tis­ke pro­ses­sen vi­de­re, sier Hel­les­tveit til NTB.

Hun un­der­stre­ker at kref­ter som øns­ker et auto­ri­tært styre i Egypt, har vært sterkt med i of­fen­si­ven for å få fjer­net den de­mo­kra­tisk valg­te pre­si­den­ten Mo­ha­med Mursi, som har bak­grunn fra Bror­ska­pet.

- Disse kref­te­ne har sin gylne mu­lig­het nå, mener Hel­les­tveit, fors­ker ved In­ter­na­tio­nal Law and Po­li­cy In­sti­tute (ILPI).

- Ter­ro­ris­ter

Lan­dets nye mi­li­tæ­re myn­dig­he­ter be­kla­ger dra­pe­ne «på det ster­kes­te», men leg­ger an­sva­ret på «ter­ro­ris­ter» som skal ha for­søkt å stor­me Re­pub­li­ka­ner­gar­dens ho­ved­kvar­ter.

Det mus­lims­ke bror­skap leg­ger alt an­svar på hæren og opp­ford­ret man­dag til opp­rør mot lan­dets nye myn­dig­he­ter. Det ber også ver­dens­sam­fun­net gripe inn.

Bror­ska­pets øvers­te leder Mo­ha­med Badie an­kla­ger ge­ne­ra­le­ne for å ville føre Egypt inn i «samme skjeb­ne som i Syria», iføl­ge Reu­ters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dag for­mid­dag ble ho­ved­kon­to­ret til Bror­ska­pets Fri­hets- og rett­fer­dig­hets­par­ti stengt etter an­gi­ve­li­ge funn av «an­ten­ne­lig væske, kni­ver og våpen». Der­med har myn­dig­he­te­ne tatt enda et skritt for å kneb­le den isla­mis­tis­ke be­ve­gel­sen. Fra før av er Mursi satt i hus­ar­rest og be­ve­gel­sens nest­le­der ar­res­tert.

- Det ver­ste

So­sial­an­tro­po­log og Egypt-kjen­ner Unni Wikan er for­fer­det over den siste om­drei­nin­gen i Egypt:

- Dette er al­de­les for­fer­de­lig. Det fører jo na­tur­lig nok til at mange i Det mus­lims­ke bror­skap vil ønske hevn. Dette er det ver­ste som kunne skje, sier Wikan, som hadde håpet på en fre­de­lig fort­set­tel­se i Egypt.

- Søn­dag var det gans­ke rolig. At dette skjer nå, er gans­ke ube­gri­pe­lig. I op­po­si­sjo­nen vil de jo vite at dette er som å helle ben­sin på bålet. Jeg hadde ikke trodd at noe sånt ville skje i Egypt, sier Wikan til NTB.

Ulike grup­per

Fors­ke­ren Jon Nor­dens­on ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo mener flere ulike grup­per kan ha in­ter­es­se av å skape kaos i Egypt nå, og han viser spe­si­elt til grup­per innen mi­li­tæ­ret, som har vært makt­ba­sen i lan­det siden 1952, og som også hadde be­ty­de­lig inn­fly­tel­se under Mursi.

- I mi­li­tæ­ret fin­nes de som ikke ville nøle med å gå imot fol­kets vilje for å tryg­ge egne in­ter­es­ser, sier Nor­dens­on.

Vil ikke snu

Myn­dig­he­te­ne ad­var­te man­dag de­mon­stran­ter mot å nærme seg mi­li­tæ­re byg­nin­ger og andre om­rå­der som er en del av lan­dets «vi­ta­le in­fra­struk­tur».

Mursi ble av­satt med støt­te fra en bred op­po­si­sjons­front be­stå­en­de av li­be­ra­le, se­ku­læ­re og so­sia­lis­tis­ke grup­pe­rin­ger samt isla­mis­ter i sala­fist­par­ti­et al-Nour. Men al-Nour har nå truk­ket seg fra for­hand­lin­ge­ne om en over­gangs­re­gje­ring fordi de ver­ken vil godta den tid­li­ge­re FN-di­plo­ma­ten Mo­ha­med El­Ba­radei eller for­ret­nings­ad­vo­ka­ten Ziad Bahaa El-Din som ny stats­mi­nis­ter. (©NTB)