HANDEL:En kvinne plasserte denne jenta på bordet foran oss: "Ta henne". I et øyeblikks forvirring trodde vi at hun mente at vi skulle ta bilde av henne, men kvinnen forsvant. Fattigdommen i Nepal er nådeløs, og noen mødre er i desperasjon villig til å gi bort sine døtre, andre blir tvunget til barnearbeid, andre solgt som sexhandel. Vi fikk forhindret overleveringen av jenta, men vet ikke hennes videre skjebne. Foto: Nina Haabeth / NTB scanpix

Sexhandel et stort problem i fattige Nepal

10.000 nepalske kvinner og barn blir solgt eller kidnappet til sexindustrien hvert år.

Vi sit­ter på en liten res­tau­rant i byen Tan­sen vest i Nepal. Plut­se­lig kom­mer en kvin­ne inn i res­tau­ran­ten, plas­se­rer ei lita jente på bor­det vårt og sier: ta henne!

Fat­tig­dom­men i Nepal er nåde­løs, og noen mødre er i de­spe­ra­sjon vil­lig til å gi bort sine døtre. Vi fikk for­hind­ret «over­le­ve­rin­gen», men vet ikke hvor­dan det går med den lille i fram­ti­den. Kvin­nen for­svant raskt da hun skjøn­te at vi ikke ville ta imot dat­te­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvert år blir nær­me­re 10.000 kvin­ner og barn i Nepal solgt eller kid­nap­pet til sex­in­du­stri­en. Mange blir sendt til India og Midt­østen, for­tel­ler nors­ke Eld­rid Brek­ke, som job­ber for or­ga­ni­sa­sjo­nen Hig­her Ground i Ne­pals ho­ved­stad Kat­man­du.

Hjel­per sexofre

Nepal er blant de fat­tigs­te i ver­den, og iføl­ge in­ter­na­sjo­nal sta­ti­stikk er for­hol­de­ne for kvin­ner dår­ligst av alle land i Sør-Asia.

Hig­her Ground job­ber med mar­gi­na­li­ser­te og mis­bruk­te kvin­ner og ung­dom­mer. Or­ga­ni­sa­sjo­nen er delt inn i en for­ret­nings­del som dri­ver kafé, ba­ke­ri og hånd­verks­pro­duk­sjon, og et be­hand­lings­sen­ter. Hig­her Ground får penge­støt­te fra nors­ke Digni, pa­ra­ply­or­ga­ni­sa­sjo­nen for 19 mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner og kirke­sam­funn.

- De som job­ber på hånd­verks­av­de­lin­gen er pro­sti­tu­er­te og ofre for sex­han­del. De har som regel lav ut­dan­ning, liten jobb­er­fa­ring og har store pro­ble­mer med å komme inn på det van­li­ge jobb­mar­ke­det, for­kla­rer Eld­rid Brek­ke.

- Vi gir også råd­giv­ning til jen­ter for å for­sø­ke å be­visst­gjø­re dem om deres men­neske­verd, for­tel­ler Brek­ke, som selv er opp­vokst i Tan­sen og snak­ker språ­ket fly­ten­de.

Brek­ke for­tel­ler om stiv­bein­te kjønns­rolle­mønst­re, der kvin­ner har svært lav verdi.

 

LES OGSÅ: Mer sosial åndelighet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nepal er fort­satt et sam­funn på man­nens pre­mis­ser, og kvin­ner er helt av­hen­gig av sin mann­lig for­sør­ger. Det fører til mye mis­bruk og vold i fa­mi­li­en, fast­slår Brek­ke.

En mann kan en­kelt gå fra kona, noe som ofte kas­ter henne ut i dyp fat­tig­dom.

Kvin­nen som satte bar­net sitt foran oss på bor­det på res­tau­ran­ten, kan godt være en for­latt kvin­ne som ikke aner hvor­dan hun skal for­sør­ge jenta - eller seg selv.

Fat­ti­ge fa­mi­li­er

Det er sær­lig fra den fat­ti­ge lands­byg­da at små jen­ter sel­ges til sex­in­du­stri­en.

- Fat­ti­ge fa­mi­li­er til­bys kan­skje 1000 rupi (ca. 70 kro­ner) i må­ne­den for en dat­ter. Det kan ut­gjø­re en stor for­skjell for fa­mi­li­en. Noen fa­mi­li­er vet nok hva som skjer med jen­te­ne, men jen­ter har altså ikke så høy verdi. Andre tror de får skole­gang eller jobb i India, sier Brek­ke.

Hun for­tel­ler at små jen­ter helt ned i fem­års­al­de­ren er blitt solgt til bor­del­ler.

 

LES OGSÅ: -d Øker gapet mellom fattig og rik

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sex­hand­ler­ne vil helst ha unge jen­ter som gjør minst mot­stand. Der­som jen­te­ne set­ter seg til mot­ver­ge, bry­tes de ef­fek­tivt ned. De blir vold­tatt og mis­hand­let slik at mot­stan­den i dem for­svin­ner. Til slutt tror de at bor­delli­vet er nor­ma­len, og det er svært vans­ke­lig å redde slike jen­ter til­ba­ke til et nor­malt liv, sier Brek­ke.

Mange ender selv om opp med å bli ky­nis­ke bor­dell­mam­ma­er, som i sin tur mis­hand­ler og ut­nyt­ter andre ofre, leg­ger hun til.

Som i en­kel­te land i Afri­ka, ek­sis­te­rer det i Nepal og India en myte om at en mann kan bli kvitt aids ved å ha sex med en jom­fru.

- Ofte sel­ges små jen­ter som jom­fru flere gan­ger, sier Brek­ke. (©NTB)