NARKOMAN: Per Sandberg (Frp) flytter inn hos narkomane Christer i en kommunal leilighet i Oslo. (Foto: TV 2)

Setter politikere på prøve

Det er duket for alternativ valgkamp på TV2 når kanalen i helgen drar i gang programserien «Prøv mitt liv». Seks toppolitikere flytter inn hos mennesker som har store utfordringer i livet.

Kan du se for deg Frps nest­le­der Per Sand­berg bo sam­men med en nar­ko­man i fire dager? Eller Venstre­le­der Trine Skei Gran­de bo alene på et lite rom på et asyl­mot­tak i Troms?

Søn­dag star­ter TV2-se­ri­en «Prøv mitt liv» der noen av Nor­ges mest pro­fi­ler­te po­li­ti­ke­re flyt­ter inn hos men­nes­ker med vans­ke­li­ge livs­si­tua­sjo­ner. Gjen­nom fire dager får de er­fa­re hvor skoen tryk­ker for skjeb­ner i det nors­ke sam­fun­net.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Skei Gran­de ble møtet med asy­lan­ter en sterk opp­le­vel­se. Hun hadde be­søkt asyl­mot­tak mange gan­ger tid­li­ge­re, men aldri bodd der.

- De ster­kes­te his­to­rie­ne fikk jeg da ka­me­ra var skrudd av, sier Skei Gran­de til Dagen.

Med i kvinne­for­ening

- Å bo på asyl­mot­tak er helt ok når du vet at du skal hjem igjen, det er jo som å bo på en folke­høg­sko­le og ha passe dår­lig råd. Det er ikke noe pro­blem i fire dager, en måned eller to, pro­ble­met er når du bor der i flere år og at si­tua­sjo­nen din er uav­klart.

Da Venstre­le­de­ren til­brak­te sine fire dager på asyl­mot­ta­ket prøv­de hun å leve som de andre. Hun snak­ket med folk, var med i en kvinne­for­ening, laget mat og vas­ket. At Skei Gran­de hadde be­søkt asyl­mot­tak tid­li­ge­re var hun vel­dig glad for. Det gjor­de at hun var for­be­redt på de skjeb­ne­ne som møtte henne.

Fikk søs­ken-hjelp

- Det ster­kes­te var kan­skje på kvel­den da ka­mera­fol­ke­ne hadde gått hjem og noen ban­ket på døren min for å for­tel­le sin his­to­rie. Jeg fikk høre om hvor ut­ford­ren­de det var å kunne jobbe, men ikke få lov til å jobbe. Om barn som ikke ante hva som ven­tet dem. Det ver­ste er den ukla­re si­tua­sjo­nen, for­tel­ler en rørt Skei Gran­de.

Da hun kom hjem måtte hun snak­ke ut med fa­mi­li­en sin. Da var søsk­ne­ne til hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg måtte for­de­le de ster­ke his­to­rie­ne mel­lom søst­re­ne mine, så de ikke skul­le få for mye. Det var ikke slik at jeg lå våken om nat­ten, men jeg måtte be­hand­le de ster­ke inn­tryk­ke­ne, sier hun.

- Mange fal­ler uten­om

Pro­gram­se­ri­en kan kan­skje endre på norsk po­li­tikk. Det håper i hvert fall TV2s pro­gram­re­dak­tør Thor Bekk­a­vik. Hans inn­trykk er at det er gans­ke mange som fal­ler uten­for sys­te­met i Norge.

- Po­li­ti­ker­ne øns­ker det beste, men det er ikke all­tid det fun­ge­rer. Jeg håper at se­ri­en kan skape et bedre re­gel­verk, ord­nin­ger som fun­ge­rer bedre, sier Bekk­a­vik.

- Noen av po­li­ti­ker­ne hadde jo be­søkt men­nes­ker i lig­nen­de si­tua­sjo­ner før, men det er noe helt annet å komme dit alene uten en stab, og fak­tisk bo der i flere dager. De kom­mer mer som pri­vat­per­soner enn som po­li­ti­ke­re, for­tel­ler re­dak­tø­ren.

Lønn foran straff

Det er ett år siden opp­ta­ke­ne ble gjort, og i etter­tid føler Skei Gran­de at opp­hol­det på asyl­mot­ta­ket har gjort henne ster­ke­re i troen på egen po­li­tikk. Det er mye hun øns­ker å endre på.

- En liten ting som at man på et asyl­mot­tak får ut­be­talt en viss sum pen­ger. Hvis man ikke vas­ker, blir man truk­ket i lønn. Hvor­for ikke ut­be­ta­le en mind­re sum og hel­ler be­ta­le eks­tra hvis man vas­ker? spør Venstre­le­de­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vik­tigs­te er li­ke­vel å gjøre noe med den lange vente­ti­den, mener hun.

Prøv mitt liv

«Prøv mitt liv» er bygget på et britisk konsept og sendes i seks episoder på TV2 frem mot valget. Første episode er søndag.

I programserien blir politikerne Per Sandberg (Frp), Knut Storberget (Ap), Jan Tore Sanner (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Dagrun Eriksen (KrF) og Trine Skei Grande (V) invitert hjem til personer med særlige utfordringer. Her skal de bo i fire dager.