Sentrum vil ha Støre som statsminister

Nystiftede Sentrum definerer seg som blokkuavhengig, men vil støtte Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister hvis partiet får delta i høstens valg.

– Slik den politiske situasjonen er i dag, er det større muligheter for å få gjennomslag for vår politikk i et sentrum-venstre-samarbeid enn i et samarbeid med Fremskrittspartiet, sier Geir Lippestad under et intervju i Politisk kvarter på NRK onsdag morgen.

Tirsdag kveld slapp han nyheten om at han har gått inn sammen med tidligere KrF- og MDG-politikere om å stifte et nytt parti. Lippestad står som en av stifterne av Sentrum og er foreløpig leder for stiftelsesstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis vi er så heldig at vi får 5.000 underskrifter, at vi blir et parti og kommer på Stortinget til høsten, blir det veldig spennende. Da skal vi sette virkelig krav rundt vår politikk. Det vi egentlig ønsker er at sentrumskameratene kommer sammen, igjen, sier Lippestad.

– Tar det beste fra partiene

Han fikk ikke anledning til å utdype hva han siktet til med «sentrumskameratene», men tradisjonelt er det Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet som har utgjort sentrum i norsk politikk. Venstre binder seg tydelig til Høyre, noe KrF også gjorde etter den splittende retningsvalget i fjor. Det synes nokså usikkert hvorvidt partiet ved neste korsvei vil vende Høyre ryggen, til fordel for politikere som forlot KrF-skuta nettopp på grunn av retningsvalget.

Lippestad karakteriserte Sentrum som «et bredt parti» som har kampen mot utenforskap i sitt DNA og FNs bærekraftmål som sin veileder.

– Vi tar det beste fra de forskjellige partiene og putter det i Sentrum. Det er vår tanke, sier han.

Les også
Tidligere KrF-topper lager nytt parti med Lippestad
Les også
Hareide: – Sentrumspartiet KrF er det beste alternativet
Les også
Kjell Magne Bondevik negativ til nytt sentrumsparti