Geir Lippestad slår seg sammen med tidligere KrF-ere og danner nytt parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tidligere KrF-topper lager nytt parti med Lippestad

Geir Lippestad går sammen med tidligere fylkestopper i KrF om å lage partiet «Sentrum». Lippestad sier til NRK at det nye partiet skal bli bredere enn KrF.

Geir Lippestad, som er advokat og tidligere har vært næringsbyråd i Oslo for Ap, går nå sammen med tidligere fylkestopper i KrF som tapte retningsvalget i partiet i fjor om å lage partiet Sentrum.

– Men vi er ikke «det røde KrF», vi er mennesker med ulik partibakgrunn, og jeg tror vi skal bli et mye bredere parti enn KrF, sier Lippestad tilNRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant dem som er med på laget, er Kristin Walstad, som inntil nylig var nestleder i Viken KrF, Dag Sele, som har vært fylkesleder i Hordaland KrF og sentralstyremedlem, og Irene Solli, som har vært andre nestleder i Agder KrF.

Også tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondeviks sønn, John Harald Bondevik, som tidligere har sagt at han har stemt på Miljøpartiet De Grønne, er med på laget.

Det samme er Tom Sverre Tomren, som er prest og har vært fylkespolitiker for MDG i Hordaland.

– Stortinget er målet

Stiftelsesmøtet ble holdt i forrige uke, og målet er å samle de 5.000 underskriftene som trengs slik at de kan stille til stortingsvalget neste år.

– Stortinget er målet. Kampen mot utenforskap og samfunnsskapte barrierer er vårt DNA, sier Lippestad.

NTB har forsøkt å få kommentar fra Lippestad, men har så langt ikke fått svar.

Ifølge den politiske plattformen som er vedtatt, skal partiet være blokkuavhengig. Plattformen er publisert på nettsidenpartietsentrum.no.

Kampen for sårbare grupper og inkludering står sentralt, sammen med et mål om at Norge skal ta imot mennesker på flukt. Samtidig går de inn for at oljeutvinning på norsk sokkel skal avvikles i løpet av 15 år, og de vil støtte EØS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF-topp: Kan ta velgere fra Ap, MDG og SV

Sentralstyremedlem Erik Lunde i KrF sier til NTB at han fikk vite om det nye partiet tirsdag ettermiddag.

– Jeg registrerer at personer fra tre ulike partier har startet et nytt parti med mye av det samme engasjementet som KrF. Jeg skulle likevel ønske meg at de valgte å engasjere seg i det store kristendemokratiske partiet som allerede finnes, sier Lunde.

– Frykter du at det nye partiet kan ta velgere fra KrF slik at kampen mot sperregrensa blir enda vanskeligere?

– Det er vanskelig å spekulere i det. Vi har en plan for å havne solid over sperregrensa ved neste års valg ved å fokusere på våre saker. Jeg tror samtidig at dette kan mobilisere velgere til KrF. Jeg tror mange opplever det som et tap hvis KrF blir svekket i norsk politikk, fordi det er mange spørsmål som det bare er KrF som løfter.

Lunde tror samtidig at det nye partiet også kan hente velgere fra MDG og venstresiden.

– De er tydelige i plattformen sin på at de vil bygge verdigrunnlaget sitt på et sosialdemokratisk, kristendemokratisk og kristensosialistisk tankesett. Det svekker sentrumsorienteringen og gjør at de kan ta velgere fra Arbeiderpartiet, SV og MDG, sier Lunde.

Ropstad ber folk melde seg inn i KrF

Etter at nyheten om det nye sentrumspartiet ble kjent tirsdag kveld, publiserte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad en oppfordring påFacebook om å melde seg inn i KrF.

– KrF er det kristendemokratiske sentrumspartiet som trekker politikken mot sentrum, skriver Ropstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I partiets plattform heter det at de henter inspirasjon fra fellestrekkene i sosialdemokratisk, kristendemokratisk og kristensosialistisk tenkning. De har programfestet at de skal være et antipopulistisk parti som vil forene, ikke splitte.

De vil verne om trosfriheten og understreker at livssynsåpenhet og religionsdialog spiller en viktig rolle i samfunnet.

Erstad: – Kom overraskende

Knut Arild Hareides tidligere rådgiver Emil Andre Erstad meldte seg ut av KrF i januar i år etter at rød side ikke vant retningsvalget.

Han opplyser til Dagen tirsdag kveld at han ikke var kjent med den nye partidannelsen.

– Dette kom overraskende på meg også, skriver han i en sms til Dagen. Han har derfor heller ikke tatt stilling til om han skal engasjere seg i partiet.

Frykter økende polarisering

Kristin Walstad er med i det nye partiinitiativet. Hun har gjennom hatt sentrale posisjoner som 1. nestleder i Viken KrF og lokallagsleder i Asker KrF og vært helsepolitisk rådgiver i KrFs stortingsgruppe.

Tirsdag kveld la hun ut en oppdatert på sin facebookside hvor hun skriver om bakgrunnen for at hun er med i det nye partiinitiativet: «Jeg opplever at vi har en politisk uro, der polariserende retorikk har fått fast plass, der enkeltmennesker og grupper av mennesker stadig blir tråkket på. Konsekvensene av et samfunn med økende polarisering er fremmedgjøring og avmakt. Det leder i verste fall til radikalisering og voldelig ekstremisme.»

Walstadoffentliggjorde 10. september i et leserinnlegg på verdidebatt.no at hun melder seg ut av KrF. Det varto saker hun pekte på i en sak i Vårt Land da hun meldte seg ut: homofile og skeives rettigheter og kamp for papirløse flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drivkraft: Springer ikke ut fra oss

Etter KrFs veivalgvalg i november 2018 ble det opprettet et kristendemokratisk nettverk, Drivkraft. Målet var å bevare engasjementet som tidligere partileder Knut Arild Hareide skapte i forkant av veivalget.

I november 2019 offentliggjorde tidligere nestleder i KrF, Odd Anders With, på Facebook at stadig flere ber nettverket om å stille liste ved stortingsvalget i 2021,ifølge Vårt Land. Det var første gang en sentral person i nettverket fortalte om en økende interesse for å stille stortingsvalgliste.

Men tirsdag kveld ble det lagt ut en oppdatering på nettverkets facebook-side. Der blir det gjort klart at initiativet til nytt parti ikke springer ut fra Drivkraft, selv om noen av personene har vært med eller er med i Drivkraft.

De gir også honnør til sakene som det nye partiet vil kjempe for: «Spennende tanker, fokus på mange saker også Drivkraft har hatt fokus på», skrives det i en usignert oppdatering.