- Selvmordsbomber bak ny terroraksjon i Volgograd

Rus­sis­ke myn­dig­he­ter mener å kunne fast­slå at det var en mann­lig selv­mords­bom­ber som drep­te minst 15 men­nes­ker og såret 28 i en ter­ror­ak­sjon i Vol­go­grad man­dag mor­gen.

Myn­dig­he­te­ne sier at det er ut fra kropps­de­ler som er sam­let sam­men på åste­det, at de mener å kunne si at det var en mann som ut­løs­te spreng­lad­nin­gen.

Bom­ben ram­met en trol­ley­buss i rush­ti­den i mor­gen­ti­me­ne, knapt et døgn etter at den rus­sis­ke stor­byen ble ram­met av en til­sva­ren­de ter­ror­bom­be. An­gre­pe­ne kas­ter skyg­ger over for­be­re­del­se­ne til OL i Sot­sji, og pre­si­dent Vla­di­mir Putin har be­ord­ret po­li­ti og sik­ker­hets­tje­nes­ter til å øke sik­ker­he­ten både i Vol­go­grad og na­sjo­nalt etter de to an­gre­pe­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 15 men­nes­ker ble drept i at­ten­ta­tet, opp­ly­ser rus­sis­ke helse­myn­dig­he­ter til ny­hets­by­rå­et Itar-Tass. Tolv ble drept på ste­det, to døde på vei til syke­hus, og én per­son døde i ope­ra­sjons­sa­len.

De rus­sis­ke helse­myn­dig­he­te­nes re­pre­sen­tant Oleg Sa­la­gay sier at 28 men­nes­ker er såret og inn­lagt på syke­hus.

Ter­ror­ak­sjon

En po­liti­kil­de be­kref­ter at man­da­gens eks­plo­sjon var en ter­ror­ak­sjon.

Bus­sen ble to­talt sprengt i styk­ker i eks­plo­sjo­nen. Taket ble revet av og bare front­par­ti­et var stort sett in­takt.

Søn­dag ble minst 17 men­nes­ker drept og over 40 såret da en selv­mords­bom­ber spreng­te seg i lufta ved ho­ved­jern­bane­sta­sjo­nen i Vol­go­grad.

Ingen ter­ror­grup­per har tatt på seg an­svar for eks­plo­sjo­nen, som skjed­de på ut­si­den av sik­ker­hets­kon­trol­len av sta­sjo­nen.

Selv­mords­bom­ber

Rus­sis­ke etter­fors­ke­re ut­tal­te først at det var en kvin­ne­lig selv­mords­bom­ber som spreng­te seg søn­dag da en sik­ker­hets­vakt nær­met seg henne fordi hun så mis­ten­ke­lig ut.

En rus­sisk nett­side med for­bin­del­ser til sik­ker­hets­tje­nes­te­ne og ny­hets­by­rå­et RIA No­vos­ti iden­ti­fi­ser­te kvin­nen som Oksa­na As­lano­va, som har vært gift med to isla­mis­ter som er blitt drept i kamp med rus­sis­ke styr­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se­ne­re har etter­forsk­nings­ko­mi­te­ens tals­mann Vla­di­mir Mar­kin sagt at en mann kan ha stått bak bom­bin­gen.

Skjer­pet sik­ker­het

Vol­go­grad, som fram til 1961 var kjent som Sta­lin­grad, har over en mil­lion inn­byg­ge­re og lig­ger cirka 70 mil nord for OL-byen Sot­sji.

Russ­lands pre­si­dent Vla­di­mir Putin be­ord­ret skjer­pet sik­ker­het i om­rå­det etter søn­da­gens ter­ror­ak­sjon, og det ble satt i verk straks­til­tak ved tog­sta­sjo­ner og fly­plas­ser.

Dette var imid­ler­tid åpen­bart ikke nok til å for­hind­re en ny ter­ror­ak­sjon. (©NTB)

Les også
Ny terroraksjon i Volgograd
Les også
NATO fordømmer terroraksjonen i Volgograd