Oslo 20130613. SPERREFRIST FOR PUBLISERING 25.06.2013 klokka 00:00. (midnatt natt til tirsdag 25.06.2013). Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fyller begge 40 år i 2013. Kronprinsparet ble fotografert i området rundt Skaugum i midten av juni. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Se og Hør brøt god presseskikk i kongereportasjer

Se og Hør brøt god presse­skikk på en rekke punk­ter i fem re­por­ta­sjer om konge­fa­mi­li­en, mener Pres­sens Fag­li­ge Ut­valg (PFU).

Det var ho­ved­kon­klu­sjo­nen etter tirs­da­gens PFU-be­hand­ling av saken, som varte i to timer, før ut­val­get tok pause for å for­mu­le­re det en­de­li­ge ved­ta­ket.

Se og Hør ble fri­kjent for å ha pub­li­sert strand­bil­der av kron­prins­fa­mi­li­en tatt på en of­fent­lig strand i St. Bart­hele­my (St. Barts), men ble felt for bil­der tatt gjen­nom gjer­det da konge­pa­ret fei­ret sine 75-års­da­ger på kongs­går­den. I begge til­fel­le­ne gjaldt dis­ku­sjo­nen både bil­de­ne ge­ne­relt og det at barna i konge­fa­mi­li­en var av­bil­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bladet ble også felt for å ha brakt urik­ti­ge opp­lys­nin­ger om kost­na­de­ne ved fe­rien til St. Barts og for å ikke ha gitt Slot­tet mu­lig­het til sam­ti­dig imøte­gå­el­se av opp­lys­nin­ge­ne. PFU på­pek­te at Se og Hør se­ne­re tryk­ket en pre­si­se­ring, men sier den ikke var til­strek­ke­lig eller veide opp for det opp­rin­ne­li­ge over­tram­pet.

Ut­val­get be­hand­let også gjen­gi­vel­se av to uten­lands­ke in­ter­vju­er med Met­te-Ma­rit og Märtha Loui­se og hvor­vidt disse var kre­di­tert godt nok til at le­se­ren var klar over at in­ter­vju­ene ikke var gitt di­rek­te til Se og Hør. Her fikk bladet kri­tikk for måten in­ter­vju­et med Märtha Loui­se ble gjen­gitt.

(©NTB)