Saudiarabisk aktivist dømt til 1.000 piskeslag

En saudiarabisk menneskerettsaktivist er dømt til 1.000 piskeslag og ti år i fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i å ha krenket islam.

Raif Bada­wi er en av grunn­leg­ger­ne av Free Saudi Li­be­rals. Han ble til­talt for å ha kri­ti­sert det re­li­giø­se po­li­ti­et og for å ta til orde for re­li­giøs li­be­ra­li­se­ring.

Han har sit­tet fengs­let siden 2012, og er også dømt til å be­ta­le en bot på knap­pe halv­an­nen mil­lio­ner kro­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­vit­tig­hets­fan­ge

- Han er sam­vit­tig­hets­fan­ge, sier Suad al-Sha­ma­ri, som leder grup­pen.

Han leg­ger til at det ikke er reist kri­mi­nal­sak mot Bada­wi.

Nett­si­den til grup­pen er stengt av myn­dig­he­te­ne. På siden ble det lagt ut ar­tik­ler som var kri­tis­ke til re­li­giø­se le­de­re i Sau­di-Ara­bia.

Bada­wi ble dømt i samme sak i juli 2013. Da lød dom­men på sju års feng­sel og 600 piske­slag. Men en anke­dom­stol an­nul­ler­te dom­men og be­ord­ret ny retts­sak.

Bada­wis for­sva­re­re sier den nye dom­men er for streng, og at det er mu­lig­he­ter til å anke den.

Gru­somt

- Det er en gru­som nyhet og eks­tremt skuf­fen­de, sier se­nior­råd­gi­ver Ina Tin i Am­ne­sty tilNRK.

Bada­wis sak har vært prio­ri­tert høyt av Am­ne­sty.

- Spe­si­elt unge nord­menn har vært opp­tatt av saken hans og de har sendt hundre­vis av brev til ham, sier Tin vi­de­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nors­ke rap­pe­ren Lars Vau­lar har også en­ga­sjert seg i saken i sam­ar­beid medAm­ne­sty. I vin­ter ga han ut en låt om Bada­wi, der teks­ten var skre­vet av nors­ke skole­ele­ver.

- Dom­men er helt hin­si­des og opp­rø­ren­de. Vi kre­ver at den blir fra­falt og at han løs­la­tes. Vi har hele tiden ment at han er en sam­vit­tig­hets­fan­ge. Han har gitt ut­trykk for sine me­nin­ger på fre­de­lig vis, sier Tin til NRK.

NTB