Saudi-Arabia setter jihadister i Syria på terrorlista

Saudi-Arabia har satt jihadistiske grupper i Syria og Det muslimske brorskapet i Egypt på sin terrorliste.

Sam­ti­dig gir de saudi­ara­bis­ke myn­dig­he­te­ne ordre til saudi­ara­be­re som opp­trer som kri­ge­re i andre land, om å vende hjem innen 15 dager eller ri­si­ke­re feng­sel.

Til­ta­ket er en be­ty­de­lig opp­trap­ping motDet mus­lims­ke bror­skap hvis pre­si­dentMo­ha­med Mursi ble styr­tet i et mi­li­tær­kupp i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det il­lust­re­rer også at Sau­di-Ara­bia er sta­dig mer be­kym­ret for ri­si­ko­en som saudi­ara­bis­ke eks­tre­mis­ter i Syria kan komme til å ut­gjø­re mot den na­sjo­na­le sik­ker­he­ten.

Sau­di-Ara­bia har helt fra be­gyn­nel­sen støt­tet de sunni­mus­lims­ke opp­rø­rer­ne mot re­gi­met til Sy­rias pre­si­dent Bashar al-As­sad, også med våpen som blant andre USA har nølt med å for­sy­ne dem med.

Men Sau­di-Ara­bia har sam­ti­dig vært sta­dig mer opp­merk­som på faren fra ra­di­ka­le sunni­mus­lims­ke jiha­dis­tis­ke grup­per, sær­lig etter en serie an­grep fra en lokal al-Qa­i­da-grup­pe fra 2003 til 2006.

I til­legg til Det mus­lims­ke bror­ska­pet er nå al-Nus­ra-fron­ten, som er al-Qa­i­das of­fi­si­el­le kon­takt i Syria, og Den islams­ke sta­ten i Irak og Le­van­ten (ISIL) opp­ført på Sau­di-Ara­bias nye liste som lan­dets in­nen­riks­de­par­te­ment ut­ar­bei­der.

Også på lista er de sjia­mus­lims­ke opp­rø­rer­ne i Nord-Jemen som er kjent som hut­his, og «Hiz­bol­lah i konge­ri­ket», en lite kjent sjia­mus­limsk grup­pe i Sau­di-Ara­bia.

Sau­di-Ara­bia og andre golf­sta­ter har lenge vært fiendt­lig inn­stilt til Bror­ska­pet, og det er dette som lig­ger bak at Sau­di-Ara­bia, Bah­rain og De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­te­ne tid­li­ge­re denne uka brøt de di­plo­ma­tis­ke for­bin­del­se­ne med Qatar, som støt­ter Bror­ska­pet.

NTB