- Saudi-Arabia kan raskt skaffe seg atomvåpen

Sau­di-Ara­bia kan med hjelp fra Pa­kis­tan om­gå­en­de skaf­fe seg atom­vå­pen der­som Iran pro­du­se­rer slike våpen.

Det fram­går av un­der­sø­kel­ser og ana­ly­ser som den bri­tis­ke kring­kas­tin­gen BBC har gjort, og som blir of­fent­lig­gjort i søn­da­gens pro­gram News­night.

Pro­gram­met hen­vi­ser blant annet til høyt­stå­en­de kil­der i NATO som har sett etter­ret­nings­rap­por­ter der det fram­går at fer­dig­pro­du­ser­te, pa­kis­tans­ke atom­vå­pen lag­res og er klare for øye­blik­ke­lig trans­port til Sau­di-Ara­bia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iran og Sau­di-Ara­bia stri­des blant annet om le­der­rol­len i Midt­østen.

Is­ra­els etter­ret­ning

BBC si­te­rer også Amos Jad­lin, en tid­li­ge­re is­ra­elsk etter­ret­nings­sjef som på en kon­fe­ran­se i Sve­ri­ge ut­tal­te seg om saken.

- Saudi­ara­ber­ne kom­mer ikke til å vente en måned. De har al­le­re­de be­talt for bom­ben, og de kom­mer til å dra til Pa­kis­tan og hente det de tren­ger, sier Jad­lin.

Sau­di-Ara­bia har of­fi­si­elt ingen atom­vå­pen og prø­ver of­fi­si­elt hel­ler ikke å skaf­fe seg noen. Men lan­det gir li­ke­vel stor støt­te til Pa­kis­tans atom­vå­pen­forsk­ning. Og myn­dig­he­te­ne har klart gitt ut­trykk for at man ikke vil sitte med hen­de­ne i fan­get og se på at Iran skaf­fer seg atom­vå­pen.

Sau­di-Ara­bias am­bas­sa­de i Lon­don ret­ter i pro­gram­met kri­tikk mot vest­li­ge land for å være for etter­gi­ven­de over­for Irans atom­vå­pen­am­bi­sjo­ner.

Tvi­ler

Den ame­ri­kans­ke ned­rust­nings­eks­per­ten David Al­bright er imid­ler­tid skep­tisk til på­stan­de­ne i BBC-pro­gram­met.

Han sier til avi­sen The Guar­di­an at han ikke tror Pa­kis­tan nær­mest uten vi­de­re vil kunne le­ve­re atom­bom­ber til Sau­di-Ara­bia.

Begge land ville da bryte Ikke­spred­nings­av­ta­len. USA vil også inn­stil­le mi­li­tær­hjel­pen til Sau­di-Ara­bia, mener Al­bright.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er bare ten­ke­lig i en svært de­spe­rat si­tua­sjon der Iran hadde til­gang til atom­vå­pen og for­hol­der seg kon­fron­te­ren­de, sier Al­bright. (©NTB)