KRITIKK: Statsminister Benjamin Netanyahu kritiserte atomavtalen med Iran da han talte på åpningsseremonien for Minnedagen for Holocaust i Jerusalem onsdag kveld. – På samme måte som nazistene vil Iran utslette jødene, sa Netanyahu.

Sammenlignet Iran med nazismen

Benjamin Netanyahu sammenlignet Iran med de tyske nazistene i sin tale under 70-års markeringen for Holocaust i Jerusalem onsdag.

– På samme måte som nazistene vil Iran utslette jødene. Det viktigste demokratier kan lære fra Andre verdenskrig er at de ikke kan vende det blinde øye til tyranniske regimer, sa Netanyahu under den offisielle seremonien i Yad Vashem-museet på Minnedagen for Holocaust som startet onsdag kveld. Torsdag var selve Minnedagen, og torsdag formiddag gikk sirene og all trafikk stanset i hele Israel.

VIDEO: Trafikken stopper opp i to minutter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Gråter seg gjennom brev fra dødsleire

Refset USA

Netanyahu refset i sin tale USA og de vestlige land for å ha kapitulert overfor Iran og latt de få beholde viktige deler av sitt kjernefysiske program i den avtalen som er forhandlet fram. Han hevdet at dette skjer mens Tehran tilegner seg masseødeleggelsesvåpen for å ødelegge den jødiske stat.

Hele den politiske ledelsen i Israel var til stede på markeringen på Warszawa-plassen på Vad Vashem-museet i Jerusalem, der seks overlevende fra de nazistiske konsentrasjonsleirene tente seks fakler. Deres gripende historie fra fangenskapet under Andre verdenskrig og deres liv i Israel ble fortalt, før hver av dem tente sin fakkel. Flere tusen mennesker fylte plassen under seremonien som ble overført på alle israelske tv-kanaler.

Samme dag

President Reuven Rivlin viste til sammenfallet med datoen 15. april 2015 og samme dato 1945.

– Det er på dagen 70 år siden 15. april 1945, dagen da de første britiske soldatene gikk inn gjennom portene i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Gleden over frigjøringen ble erstattet med forferdelse. Grusomhetene som de møtte var umenneskelige, sa Rivlin.

To fjell

– Hver dag beveger vi oss i dalen mellom to fjell: Fjellet for å minnes på den ene siden, og fjellet for fornyelse og visjon på den andre siden. Fjellet for minner byr oss, det jødiske folk, å huske. Huske lydene, huske det vi så, huske navnene. Mens fjellet for visjoner og gjenfødelse, bygging og nyskaping, kaller oss til å se framover og gå videre inn i framtiden. At vi fortsetter å bygge et vakkert land, fortsetter å skape en annen verden, en trygg verden, full av løfter for oss og for framtidige generasjoner, sa Rivlin.

Seremonien ble avsluttet med bibellesning fra Israels sjefsrabbier for ashkenazi- og sefardijødene, og bønn sunget av sjefskantoren i IDF, før hele den store forsamlingen sang med på den israelske nasjonalsangen «Hatikva».

Holocaust-seremoni

Israels Minnedag for Holocaust-ofrene 16. april.

Åpningsseremoni ved Yad Vashem-museet 15. april om kvelden.

Taler ved president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu.

Seks Holocaust-overlevende tente seks fakler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Gråter seg gjennom brev fra dødsleireBrev på museum
Les også
Brutal sannhet
Les også
Israel stanset opp i to minutter
Les også
Økning av antisemittisk vold i 2014
Les også
– Minnet om Holocaust forsvinnerIsrael-korrespondenten