Sametingspresidenten møter Dalai Lama

Sametingspresident Aili Keskitalo skal møte den tibetanske lederen Dalai Lama når han kommer til Norge. Hun oppfordrer regjeringen til å gjøre det samme.

Same­tin­get har hatt kon­takt med Dalai Lama siden han be­søk­te sa­me­nes folke­valg­te organ for 25 år siden.

- Han har bi­dratt til den po­li­tis­ke an­er­kjen­nel­sen av Same­tin­get og det sa­mis­ke fol­ket. Jeg vil gjer­ne møte ham for å gi ut­trykk for vår takk­nem­lig­het for det og for at vi fort­satt støt­ter det ar­bei­det han gjør med å tale det ti­be­tans­ke fol­kets sak på en fre­de­lig måte, sier Ke­ski­ta­lo til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) sa ons­dag at det ennå ikke er be­stemt om han eller noen andre fra re­gje­rin­gen skal møte freds­pris­vin­ne­ren fra 1989.

Ke­ski­ta­lo håper han vil lande på et ja. Hun viser til at Norge er et land med en tra­di­sjon for de­mo­kra­ti og å ta vare mi­no­ri­tets­ret­tig­he­ter.

- Hvis ikke vi tør å møte Dalai Lama, hvor­dan skal vi for­ven­te at andre skal gjøre det, sier Ke­ski­ta­lo, og leg­ger til:

- Rett­fer­dig­het er ikke gra­tis.

Vel­komst som for­tjent

Ke­ski­ta­lo vil in­vi­te­re Dalai Lama til et nytt besøk til Same­tin­get. Da vil det ikke være noen dis­ku­sjon om hvor­vidt han må bruke bak­døra.

- Vi vil motta ham på en måte som han for­tje­ner, som den freds­ak­ti­vis­ten han er og som ti­be­ta­ner­nes ån­de­li­ge leder, sier hun.

Hun sier si­tua­sjo­nen i Tibet ikke har end­ret seg på noen måte som gjør at de ser noen grunn til å bryte kon­tak­ten med ham.

Til for­skjell fra same­tings­pre­si­den­ten, har stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen (H) sagt at han ikke øns­ker å møte Dalai Lama, som li­ke­vel øns­kes vel­kom­men på Løve­bak­ken av Stor­tin­gets Ti­bet-ko­mité.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En arv

Ke­ski­ta­lo sier hun har opp­levd over­vel­den­de støt­te fra det sa­mis­ke mil­jø­et for sitt ønske om å møte Dalai Lama. Mange samer føler stor sym­pa­ti for ar­bei­det for andre un­der­tryk­te folk, på­pe­ker hun.

- Vi er vel­dig klar over at den si­tua­sjo­nen vi har som ur­fol­ks­mi­no­ri­tet i Norge blant annet skyl­des at men­neske­ret­tig­hets­fa­nen har vært holdt høyt i Norge. Sånn sett syns vi at vi, og de lan­de­ne hvor det bor samer, har en arv å for­val­te, sier hun.

Bren­des ar­gu­ment er at et møte med Dalai Lama vil øde­leg­ge mu­lig­he­ten for et bed­ret for­hold til Kina. Det for­står ikke same­tings­pre­si­den­ten.

- Hvor­dan skal man nor­ma­li­se­re for­hol­det uten å ta det ti­be­tans­ke fol­ket med i be­trakt­nin­gen, spør hun.

(©NTB)

Les også
Vetorett til Kina