Samarbeidet kan være over

En felleskirkelig demonstrasjon mot Israels bygging av mur på Vestbredden skaper bølger. Flere kristne ledere tror Pinsebevegelsen kommer til å trekke seg ut av Kirkens Nødhjelp.


Omtrent 70 personer hadde funnet veien til Jernbanetorget mandag kveld i forbindelse med en tverrkirkelig demonstrasjon mot Israels bygging av en mur på Vestbredden. Bak demonstrasjonen stod blant andre Kirkelig Kulturverksted, Kirkens Bymisjon, Kirkens Nødhjelp, KFUK-KFUM Global, Norges KFUK-KFUM, Mellomkirkelig Råd, Norges Kristelige Studentforbund og Ledsagerprogrammet.

Solidaritet
Anne Veiteberg, programansvarlig for Midtøsten i Kirkens Nødhjelp, holdt en appell til de fremmøtte. Det samme gjorde utenlandssjefen Eilert Rostrup fra KFUK-KFUM Global.
- Vi samles her i kveld i solidaritet med dem som blir sperret inne i Betlehem og i andre palestinske byer. Gjør dørene høye og portene vide igjen. Vi krever at Israel river muren. Bare da kan freden igjen senke seg over betlehemsmarkene, sa Veiteberg i sin appell.
Hun uttrykte stor glede over den brede kirkelige motstanden de hadde klart å samle mot bygging av muren på Vestbredden.
- Det viktigste for oss var ikke å få så mange ut i kulden, men å vise en bredt engasjement i det kirkelige landskapet mot bygging av muren på Vestbredden, sa Veiteberg til Magazinet da demonstrasjonen var over.

Ikke mot Israel
Presseansvarlig for den felleskirkelige demonstrasjonen, Astrid Folkedal, påpeker overfor Magazinet at demonstrasjonen ikke var mot staten Israel eller israelere.
- Vi er kun mot bygging av muren, som den internasjonale domstolen i Haag har erklært for ulovlig. Alle organisasjoner som er med på demonstrasjon, er mot muren, sa hun.
Folkedal understreket at Israel har rett til å forsvare sine innbyggere mot terror, men at landet har plikt til å følge internasjonal lovgiving og FNs resolusjoner.
- Muren er en ekstremt kortsiktig løsning. Å sperre et helt folk inne bak høye murer, gjør bare at de blir mer rasende og mer oppgitte, presiserte Folkedal.

Skuffelse
Flere kristne ledere uttrykker skuffelse over at Kirkens Nødhjelp fortsatt engasjerer seg i det mange oppfatter som aksjoner med ensidig brodd mot Israel.
Gunnar Jeppestøl er leder for Pinsevennenes Kontaktutvalg og har vært med på å lage resolusjoner på vegne av de norske pinsemenighetene overfor Kirkens Nødhjelps politiske engasjement.
- Kirkens Nødhjelp utviser liten forståelse for det som Israel driver med i striden med palestinerne. Vi må ha stor forståelse av Israels enorme behov for beskyttelse mot terror. Det er lett for oss som bor her i det kalde nord å sette oss som dommere over noe som skjer halvveis rundt jorden, sier Jeppestøl, som mener at Kirkens Nødhjelp har vist altfor stor ensidighet i saken.
Pastor Jan Aage-Torp i Oslokirken fremmet et forslag til resolusjon under predikantkonferansen tidligere i år, som innebar at Pinsebevegelsen skulle trekke seg helt ut av Kirkens Nødhjelp. Han sluttet seg imidlertid til det felles forslaget til resolusjon som kom fra forslagskomiteen, om å advare Kirkens Nødhjelp mot ensidig kritikk av Israel.

Begeret fullt
- Jeg ordnet en reise av egen lomme til Israel rett i forkant av predikantkonferansen i år. Der fikk jeg med egne øyne se hva muren gjør for både israelere og palestinere. Jeg så selv hvor følsomt denne muren, som mer er et gjerde, var tilrettelagt for palestinerne, sier Torp og ber om at resultatene av byggingen må legges større vekt på.
- Muren har redusert selvmordsbomberne med 97 prosent siden den ble bygget. Det er et utrolig effektivt forsvarsverk og den gir også beskyttelse til den palestinske befolkningen. Dessuten har byggingen av muren ført til økt handel og turisme både på israelsk og palestinsk side, sier han.
- Når Kirkens Nødhjelp nå deltar i en slik markering igjen, mener jeg at begeret er fullt. Jeg tror Pinsebevegelsen må finne nye samarbeidspartnere for å formidle nødhjelp til land i den tredje verden, sier han og minner om at det finnes både europeiske og amerikanske hjelpeorganisasjoner som Pinsebevegelsen kan knytte arbeidet sitt opp mot og som ikke engasjerer seg politisk.

Ikke selvkritikk
Anne Veiteberg tar ikke selvkritikk på Kirkens Nødhjelps deltakelse i demonstrasjonen. Hun viser til at organisasjonen har vært tydelig i sitt engasjement hele tiden.
- Kirkens Nødhjelp har vært tydelig på hvor vi står i spørsmålet om Israels brudd på menneskerettighetene. Vi tar sterk avstand fra dette, sier hun.
Hun vil ikke gå med på at organisasjonen er ensidig i sin kritikk av det som skjer på Vestbredden og i Israel generelt.
- Vi er absolutt ikke ensidige. Vi snakker sant om det som skjer mot palestinerne. Dessuten tar vi også avstand fra terrorhandlinger som skjer fra palestinsk side, som selvmordsaksjoner og lignende, sier hun.
Veiteberg synes at det er beklagelig dersom Pinsebevegelsen skulle trekke sitt medlemskap i Kirkens Nødhjelp på grunn av denne demonstrasjonen og sier at hun ikke har mottatt noen negative reaksjoner fra kristne organisasjoner i forbindelse med demonstrasjonen.

Øyvind Kleiveland