Rettspsykiater Henning Værøy (bildet) og Kjersti Narud konkluderer i en rapport at det er liten fare for at den nå 62 år gamle «Lommemannen» vil begå nye seksuelle overgrep. Derfor mener de at han kan løslates. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Sakkyndige mener «Lommemannen» kan løslates

Sakkyndige mener overgrepsdømte Erik Andersen (62) kan prøveløslates fra forvaring når minstetiden av straffen er sonet førstkommende mandag.

De rettsoppnevnte psykiaterne Henning Værøy og Kjersti Narud leverte i forrige uke inn en rapport til domstolen etter å ha gjennomført flere samtaler med Erik Andersen ved Ila fengsel, melder VG.

De konkluderer på samme måte som Ila-psykiater Randi Rosenqvist med at det er liten fare for at 62-åringen vil begå nye seksuelle overgrep. Derfor mener de at Andersen kan slippes ut av fengsel på bestemte vilkår når minstetiden utløper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erik Andersen ble pågrepet i 2008 etter lang tids etterforskning. I 2010 ble han dømt til ti års forvaring med en minstetid på sju år for overgrep mot 66 gutter. Han ble diagnostisert som pedofil av de sakkyndige under rettssaken.

Les også: «Lommemannen» bør ikke få gå rundt som en fri mann bare seks år etter dommen, skriver Dagen på lederplass.

Ved Ila fengsel har ledelsen innstilt på en prøveløslatelse i tråd med de vilkårene de sakkyndige har skissert.

En løslatelse vil likevel ikke skje ettersom Kriminalomsorgen på regionalt nivå ikke gir sin tilslutning til en løslatelse. Derfor må begjæringen om løslatelse prøves for domstolen.

Dersom påtalemyndigheten og Kriminalomsorgen hadde vært enige om prøveløslatelse, kunne Erik Andersen blitt sluppet ut fra fengsel uten rettssak.

Les også
Forbrytelse og straffeansvar