Rystende abortfilm på TV2

Dokument 2 sender mandag kveld abortfilmen som rystet Danmark tidligere i høst. Programansvarlig for Dokument 2, Odd Isungset, mener filmen er "opprørende".

I programmet "Abortklinikken" avslørte Danmarks Radio med skjult kamera hvordan illegale europeiske abortklinikker tilbyr gravide kvinner abort opp til åttende graviditetsmåned ? bare én måned før normal fødsel.

Den danske journalisten Sally Hamilton, som selv var gravid i åttende måned, oppsøkte en ulovlig abortklinikk i Barcelona i Spania og utgav seg for å være en kvinne som ønsket senabort. Her fikk hun innvilget abort i 32. graviditetsuke. I Danmark er grensen for selvbestemt abort 12 uker.

Det eneste forbeholdet klinikkdirektøren Carlos Morin stilte, var at Hamilton måtte skaffe et papir fra en psykolog som dokumentasjon på at hun var for psykisk syk til å få barnet. Slik er Spanias lovverk, forklarte han. Hamilton fikk straks ordnet med dokumentasjon på samme klinikk.

32.000 kroner
Til skjult kamera fortalte Morin at kvinner kommer fra hele Europa, til og med fra Australia, for å få utført ulovlige aborter. Aborten skjer ved at fosteret drepes med en giftsprøyte i hjertet. Kvinnen føder etterpå det døde barnet.

Hamilton fikk beskjed om å ta med 4000 euro, det vil si 32.000 norske kroner til klinikken når aborten skulle utføres senere på dagen. I stedet kom det danske TV-teamet som konfronterte direktør Morin med hans uttalelser overfor Sally Hamilton. Han nektet for å ha tilbudt aborten og jagde tilslutt TV -teamet på dør.

"Dere har deres moral, jeg har min", svarte han da han ble spurt om moralen bak sitt arbeid.

Dokumentarprogrammet "Abortklinikken" avslørte hvordan spanske leger har formet en virksomhet med internasjonale forgreninger. Et nettverk av europeiske leger tilbyr abort i ulovlige abortklinikker.

Etter at denne dokumentaren ble vist på dansk TV, startet spanske myndigheter en omfattende etterforskning av Carlos Marion og hans klinikk, skriver TV 2 i en omtale av programmet.

? Opprørende
Programansvarlig for Dokument 2, Odd Isungset, sier til Magazinet at programmet er "opprørende". Han berømmer danske TV-kolleger for viktig og godt utført journalistisk arbeid.

? Dokument 2 viste denne oppsiktsvekkende abortfilmen for å informere om den ulovlige abortvirksomheten som foregår i Europa, hvor det er mulig å få utført ulovlige senaborter mot betaling. Det er også oppsiktsvekkende at en lege dikterer en psykiatrisk diagnose på en abortsøkende kvinne i forsøk på å holde denne praksisen innenfor spansk lov, påpeker Isungset.

Han kan ikke svare på om TV 2 vil følge opp abortfilmen for eksempel med debattprogammer. Det er avhengig av seernes reaksjoner, sier Isungset til Magazinet.

Danske leger har reagert sterkt på den ulovlige praksisen og debatten har gått høyt i mediene. I Danmark er grensen for selvbestemt abort 12 uker slik som i Norge, i Sverige er den 18 uker og i Storbritannia er grensen 24 uker.


Magne Vågnes