En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i midten av november. Nå må de tilbake samme vei, men russiske myndigheter skal nå ha åpnet for retur per buss. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Russland vil godta retur av asylsøkere i busser

Flere kilder i russisk politi sier at de er åpne for å ta imot returnerte asylsøkere som kommer i busser, i stedet for på sykkel.

Det melder Independent Barents Observer.

Russland har til nå forlangt at personer som returneres, skal bruke samme transportmiddel som da de kom inn til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I høst kom mange asylsøkere syklende inn i Norge fra Russland over grensen ved Storskog i Finnmark. I Stortingets spørretime onsdag opplyste statsminister Erna Solberg (H) at Russland sier nei til et norsk forslag om retur med buss.

– Vi har tilbudt dem buss til nærmeste by, men russerne sier at de skal komme tilbake på samme måte som de reiste, sa Solberg i Stortinget.

Onsdag kveld var det 30 minusgrader ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark.

I forrige uke fikk alle politidistriktene i landet en henvendelse fra Politidirektoratet om å samle inn hittesykler til personer som skal returneres, fordi mange av syklene er kastet og destruert fordi de ikke oppfylte norske krav til bremser, lys eller lignende.

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) er til sammen 371 personer returnert til Russland via Storskog ved årsskiftet. Norske myndigheter anser Russland som et trygt land og vil kreve at alle de 5.500 som kom til Norge via Russland, skal sendes tilbake.

– Vi vil ikke kommentere fremtidige uttransporteringer, men på generelt grunnlag kan vi si at politiet anser bruk av buss som mer egnet enn sykler, sier kommunikasjonsdirektør Daniel Drageset til Independent Barents Observer.

Planen er å busse migrantene tilbake til nærmeste by på russisk side av grensen Etter russiske regler er det forbudt å passere grensepunktet til fots.

Les også
Regjeringen avfeier kritikk av asylretur til Russland
Les også
Hareide tror på endring i omstridt UDI-instruks
Les også
Røde Kors: Listhaug feilinformerer Stortinget
Les også
Én av fem enslige asylsøkere flytter til Oslo