Hareide tror på endring i omstridt UDI-instruks

KrF-leder Knut Arild Hareide tror Norge må endre håndteringen av asylsøkere som kommer til Norge via Russland.

– Når vi vet hva slags praksis Russland har, så er det mye som tyder på at det kommer til å skje, sier Hareide til NTB.

Han viser til at statsminister Erna Solberg (H) sa i vandrehallen i Stortinget onsdag at regjeringen vil følge med på hvordan Russland håndterer asylsøkerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hareide er bekymret for om Norge oppfyller sine internasjonale forpliktelser når asylsøkerne returneres til Russland, uten at de får realitetsbehandlet søknaden her.

KrF-lederens bekymring bunner imidlertid ikke i at muligheten for å få asyl i Russland i realiteten er svært liten, selv for syriske krigsflyktninger. Hareide er opptatt av faren for at folk som er utsatt for forfølgelse i Russland, som homofile, opposisjonelle og journalister, ikke vil få vurdert beskyttelsesbehovet sitt i Norge.

– Russlands ansvar

Statsminister Erna Solberg (H) understreket gjentatte ganger i onsdagens spørretime at saken har vært grundig utredet av folkerettseksperter i departementene og av Riksadvokaten.

– Dette er en forpliktelse Russland har fordi de har undertegnet flyktningkonvensjonen. Da skal de behandle asylsøknadene i tråd med det, sier Solberg til NTB, men legger til:

– Det er viktig å følge med på om Russland er enig i at de har ansvaret.

Hun mener Norge måtte gi opp å kontrollere asylanttilstrømmingen dersom vi skulle realitetsbehandle alle asylsøknader.

SV sjokkert

KrF sluttet seg til flertallet som støttet lovforslaget som gjør at UDI ikke trenger å behandle asylsøknadene fra folk som har vært i Russland. Men Hareide avviser at partiet har sovet i timen. Han sier det var en forutsetning for lovendringen at Norge skal forholde seg til sine internasjonale forpliktelser.

SVs Karin Andersen er svært uenig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er sjokkert over partier som tror at bare man vedtar et prinsipp om at vi skal følge folkeretten, så vil ikke lovendringen bryte folkeretten. Det er det materielle innholdet i det man vedtar som tilsier om man bryter folkeretten eller ikke, sier hun til NTB.

Andersen mener at Norge nettopp bryter flyktningkonvensjonen, og viser til at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i fjor høst behandlet en sak der Russland ville utvise tre syrere tilbake til Syria. Ifølge domstolen ville det sette dem i fare for å bli torturert.

– Det er ingen grunn til å vente og se hva Russland gjør. Vi vet hva Russland gjør. Det behandler ikke søknadene og de sender folk tilbake til for eksempel Syria, sier hun. (©NTB)