Russland tar kontrollen på Krim

Russerne erklærer at de har militær kontroll over halvøya.  Lørdag ettermiddag tok de seg inn på en flybase på halvøya, mens de ukrainske soldatene la våpnene ned og vendte ryggen til.

De ukrainske soldatene på flybasen Belbek fikk først et ultimatum fra russerne om at de hadde én time på seg til å overgi seg.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så gjorde Russland alvor av truslene. En panservogn meide ned porten, mens minst to andre panservogner tok seg inn på basen fra annet hold. Russiske soldater tok seg deretter inn, siktet med automatvåpen, ropte advarsler og avfyrte sjokkgranater.

 

De ukrainske soldatene på basen valgte på sin side å legge ned våpnene. I stedet stilte de seg opp på geledd med ryggen vendt mot russerne.

 

Sang nasjonalsangen

 

Den ukrainske kommandanten på flybasen, oberst Julij Mamtsjur, fortalte at en ukrainsk soldat ble såret da basen ble stormet, og at han selv hadde fått beskjed om å bli med russerne for «samtaler».

 

På spørsmål om han tror han vil komme trygt tilbake fra samtalene, svarte han:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

- Det gjenstår å se. Foreløpig plasserer vi alle våpnene våre i lageret på basen.

 

Det er også kommet meldinger om at en journalist ble skadd.

 

- Så skuffende

 Flere av ukrainerne på basen begynte å synge den ukrainske nasjonalsangen da russerne gikk inn. De fikk ikke lov til å forlate basen etter stormingen.

 

- Det er så skuffende, så skuffende at jeg ikke vet hva jeg skal si, sa én av soldatene til AFPs reporter på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

En annen understreket overfor Reuters' reporter at ukrainerne ikke hadde framprovosert stormingen.

 

- Dette var rå makt, sa soldaten, som kun oppga navnet Vladislav.

 

- Siden annen verdenskrig har det vært rolig her, og nå kommer de her med panservogner og granater. Jeg er veldig bekymret, sa han.

 

«Demonstranter»

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme dag ble en annen flybase, Novofedorivka vest på Krim, stormet av omkring 200 ubevæpnede demonstranter. Demonstrantene knuste vinduer og heiste det russiske flagget, mens de ukrainske soldatene barrikaderte seg i en bygning og kastet røykgranater.

 

En russisk offiser gikk senere inn og ga demonstrantene beskjed om å dra. Deretter ble en rekke ukrainske soldater observert idet de forlot basen.

 

Ifølge kilder på basen, var demonstrantene ikke lokale folk.

 

Tok ubåten

 

De fleste ukrainske militærbasene på Krim er blitt overlatt til russerne uten kamp etter at Russland tok over halvøya på omstridt vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

I flere uker har det vært svært spent rundt basene, som har vært omringet av såkalte selvforsvarsgrupper og russiske soldater.

 

Det er også meldt at Russland har tatt Ukrainas eneste ubåt.

 

Russiske soldater har i løpet av uken også tatt kontroll over hovedkvarteret til den ukrainske marinen i havnebyen Sevastopol.

 

Lite vold

Den russiske maktovertakelsen på Krim-halvøya har nærmest skjedd uten blodsutgytelser. Men tidligere i uka ble en ukrainsk soldat drept og to såret under en skuddveksling idet russiske styrker overtok en base i Simferopol, som er det administrative senteret på Krim-halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Etter dette ga forsvarsdepartementet i Kiev ordre om at soldatene skulle ta til våpen for å forsvare seg, men så har ikke skjedd.

 

Færre enn 2.000 av de over 18.000 ukrainske soldatene tilknyttet basene i det nå annekterte området, har valgt å reise fra Krim-halvøya, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.