I FORM: Mitt Romney (bildet) vant republikanernes nominasjonsvalg i Arizona og Michigan.

Romney vant i Arizona og Michigan

Mitt Romney vant republikanernes nominasjonsvalg i Arizona og Michigan tirsdag, det siste med knapp margin mot Rick Santorum.

Flere amerikanske fjernsynsstasjoner melder at Mitt Romney har vunnet i begge de to delstatene, selv om endelig resultat ikke foreligger.

I Arizona ble den 64 år gamle tidligere Massachusetts-guvernøren utropt til vinner straks valglokalene stengte.

Med 80 prosent av stemmene talt opp var det klart at Romney hadde sikret seg 47 prosent, mot 26 prosent for Rick Santorum.

Romney kan dermed ta med seg alle de 29 delegatene fra delstaten til republikanernes landsmøte 27. august.

LES OGSÅ:Romney og Paul med kraftige angrep på SantorumDemokrater frykter Romney, så de smugstemmer på Santorum
Mer spennende

Nominasjonsvalget i Michigan ble derimot mer spennende, men da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde Romney 41 prosent, mot 38 prosent for Santorum.

Både CNN, NBC og Fox hadde da for lengst utropt Romney til seierherre.

Romney er født og oppvokst i Michigan, der faren i sin tid var en populær guvernør. Det gjorde han et poeng av i takketalen.

Derfor var det også av avgjørende betydning at han vant staten. Kunne han ikke vinne i sin egen egentlige hjemstat, ville han ligget dårlig an til presidentvalget til høsten.

LES OGSÅ:Romney har døpt avdøde - vil ikke ta avstand

Seieren hadde imidlertid blitt større om ikke Demokratene hadde bestemt seg for å prøve å sabotere ham i valget, der alle kunne delta.

Ifølge CNN var 9 prosent av dem som deltok i Republikanernes nominasjonsvalg, demokrater som stemte på Santorum fordi de anser ham for å være den kandidaten det blir lettest for Obama å vinne over til høsten.

Santorum selv oppfordret også demokrater til å møte fram og stemme på ham.

Familie

- Dette er spesielt for meg, ettersom jeg er født og oppvokst her. Jeg elsker delstaten, og jeg ser på dere alle som min familie, sa Romney til jublende tilhengere da resultatet var klart.

- Vi vant ikke stort, men vi vant, og det er det eneste som teller, la han til før han rettet skytset mot president Barack Obama.

- Dere så Obamas budsjett. Det er store utgifter, og han vil heve skattene. Det vil vi ikke la ham gjøre. Jeg gir dere nå et reelt valg, sa Romney.

- Han øker gjelda vår, jeg vil senke den. Han mistet AAA-ratingen vår, jeg vil skaffe den tilbake. Vi har fått nok av denne presidenten, vi trenger ikke fire nye år med ham. Vi har mye arbeid foran oss, for vi skal ta USA tilbake, fortsatte han.

Følg det amerikanske valget påDagens utenrikssider.

Vingling

Michigan er med sine 10 millioner innbyggere USAs åttende mest folkerike delstat og får sende 30 delegater til republikanernes landsmøte.

Før tirsdagens nominasjonsvalg gikk Romney hardt ut mot Santorum og anklaget ham blant annet for vingling i økonomiske spørsmål.

Romney viste til motstanderens stemmegivning i Kongressen i spørsmål som angår det såkalte gjeldstaket.

Romney fikk også drahjelp fra Ron Paul som anklaget Santorum for «alltid å ha en ny unnskyldning klar».

- Fordi han er en svindler, slo Paul kontant fast i en fjernsynsdebatt. (NTB)