Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Romfamilier har rett til å ta barna ut av skolen

Europarådet mener det er en menneskerett for romfamilier å kunne ta barna ut av skolen. Myndighetene har så plikt til å skaffe dem skolegang der de måtte befinne seg.

I en rapport fra Europarådets menneskerettighetskommissær Nils Muižnieks får Norge kritikk for å svikte rombarnas rett til skolegang, skriverABC Nyheter.

Ifølge kommissæren bryter skoleverket menneskerettighetene fordi det ikke skaffer ungene god nok undervisning når de er ute på farten. Flesteparten av rombarna har tilhørighet til Oslo kommune, som opplever svært stort fravær blant dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trass i bruk av 4,5 millioner kroner i ekstratiltak fra 2012– 2014 for cirka 70 rombarn, har de åtte ganger så høyt fravær som gjennomsnittet, opplyser byråd for utdanning, Anniken Hauglie (H). Rombarn hadde fravær en tredel av skoletida, viser statistikken.

Muižnieks mener rombarn har rett til så mye fravær reisekulturen deres krever. Så plikter skolen å sørge for at rombarna får undervisning hvor de enn måtte befinne seg.

– Rombarn har rett til utdanning, og utdanning må skaffes til dem. Som en nasjonal minoritet har romfolk også retten til å praktisere sin kultur, sier han.

– Derfor må muligheter til fjernundervisning utvikles for de periodene romfamiliene reiser.