– Rikdommen har gjort oss selvgode

Avtroppende Stavanger-biskop Erling J. Pettersen refser både regjering og oljeindustri i ny bok.

– Norske myndigheters behandling av asylanter er en skamplett på det som skulle være en kristen kulturnasjon, sierErling J. Pettersen til Dagen.

Uttalelsen faller under lanseringen av hans bok «Gud sett nedenfra» i Domkirkekjelleren i Stavanger mandag. Biskopen avslutter sin tjeneste i Stavanger i slutten av året, og hans nye bok kan betraktes som en avskjedsgave til bispedømmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sårbare mennesker

I boka deler han erfaringer fra sitt engasjement i religionsdialog og gir nærbilder av et bispedømme i en brytningstid. Han formidler møte med urfolks rettigheter. Dette settes i kontrast til norsk oljerikdom og selvgodhet.

– Jeg har ønsket å stå i kampen for de svake og utstøtte, som er sårbare mennesker, understreket Erling J. Pettersen på lanseringen.

– Boka handler også om Gud, og det som driver meg er å si noe meningsfullt om Gud. Dette er kanskje det vanskeligste å kommunisere. Jeg har også tatt med noen prekener om Gud som ser - med et kjærlig og nådig blikk, la han til.

Innvandringspolitikk

Når det gjelder norsk innvandringspolitikk, hadde biskopen mye på hjertet. Han nevnte bareSylvi Listhaug ved navn en gang, fordi «han var redd for å gi henne enda mer oppmerksomhet».

– Hun sier at det er hennes omsorg for barn som driver henne, men vi skal være klar over at regjeringens politikk ved utsendelse av barn er brudd påFNs barnekonvensjon, sa Pettersen.

Reza fra Afghanistan

Biskopen pekte på at to ganger hadde vært i norsk rett for å forsvare konvertittenReza fra Afghanistan.

– Reza gav uttrykk for en hengiven kristen tro, men ble ikke trodd i retten. Det var den såkalte «eksperten» fraUNE (Utlendingsnemnda) som fikk gjennomslag for sitt syn. Men hvem har størst kompetanse på å vite om et menneske er en troende - er det UNE eller kirken selv? Heldigvis har vi nå fått signaler om at regjeringen vil lytte mer til kirkens kompetanse, understreket biskopen.

Bisp i oljefylket

Erling J. Pettersen har i sin tid som biskop i Stavanger ikke vært redd for å uttale seg kritisk om norsk oljepolitikk. En gang forlot han en oljemesse i irritasjon da tema rundt lunsjbordet var norsk oljeutvinning i Angola, som biskopen har vært svært kritisk til. Men i dag har han en god dialog med Statoil, selv om han fastholder kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan har du opplevd å være biskop i oljefylket?

– Det er ikke tvil om at vi lever i et rikt land. Dette kommer ikke minst til uttrykk i dette fylket. Men vi bygger vår velstand på at vi kan tyne naturen for ressurser, og dette går på bekostning av verdens fattigste som alltid er tapere, svarer han.

Selvgode

– Hvordan har oljerikdommen påvirket rogalendingene?

– Dessverre er vi blitt mye opptatt av velstand - og lite av det som misjonsbispedømmet Stavanger var kjent for tidligere, nemlig omsorg for de svakeste og de som ikke var nådd med evangeliet. Dette tror jeg preger hverdagen for mange av oss, svarer biskopen, som mener at denne rikdommen har gjort oss selvgode.

– Selv er jeg en del av dette med god lønn og både hus og hytte. Men hver gang jeg ser fattige fra andre kanter av verden, blir jeg minnet om at vi har selvgodhet som en fiende. Samtidig skal vi nevne at det finnes miljøer også innenforDen norske kirke der det er en økende forståelse for at vi må snakke sant om vår velstand, sier Erling J. Pettersen.

Homofilisaken

Han har nå vært biskop i Stavanger siden 2009, og forteller at dette har vært både arbeidskrevende og rike år.

– Vi har et presteskap og andre ansatte som befinner seg i første divisjon. Jeg har mange gode minner fra ikke minst visitas rundt i menighetene. Derfor reiser jeg fra bispedømmet ved årsskiftet med mye inspirasjon, understreker han.

Biskopen legger ikke skjul på at homofilisaken har vært vanskeligst å håndtere gjennom årene som biskop. Flere prester, ikke minst en rekke medlemmer i Stavanger bispedømme, har forlot Den norske kirke da den fikk et nytt syn på vigsling av homofile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært spesielt trist når gode prester slutter i kirken på grunn av denne saken. Jeg ønsker at de som står for kirkens gamle syn skal oppleve at de ikke er noe B-lag. Det vil være et nederlag også for meg om vi skulle komme i den situasjon at det bare er ett syn som aksepteres for å kunne være prest i kirken. Det viktigste er forkynnelsen av evangeliet, og troskap mot kirkens oppdragsgiver, sier Erling J. Pettersen.