Rettssaken mot French utsatt på grunn av tolkeproblemer

På grunn av tolke­pro­ble­mer ble retts­sa­ken mot draps­til­tal­te Jos­hua French ut­satt like etter at den be­gyn­te. Retts­sa­ken blir gjen­opp­tatt fre­dag 10. ja­nu­ar.

Da ret­ten ble satt tirs­dag for­mid­dag, ble tol­ken som job­bet for Dag­bla­det, over­ras­ken­de ut­nevnt som of­fi­si­ell tolk for retts­for­hand­lin­ge­ne.

Både Frenchs ad­vo­ka­ter Marie André Mwila og Hans Ma­ri­us Graas­vold, UDs spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide og Dag­bla­det mot­sat­te seg det, og etter litt dis­ku­sjon fram og til­ba­ke mel­lom par­te­ne be­slut­tet dom­mer Serge Ka­bon­go å ut­set­te saken til først­kom­men­de fre­dag i på­ven­te av å finne en ny tolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Graas­vold sier til NTB at det ville vært umu­lig å fort­set­te retts­sa­ken med den opp­nevn­te tol­ken uten at Frenchs retts­sik­ker­het ville stått i fare.

French er til­talt for å ha dopet ned ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land med be­ro­li­gen­de mid­ler og der­etter kvalt ham. Mo­land ble 18. au­gust i fjor fun­net død på cel­len som de to delte i Ndolo-feng­se­let i Kins­ha­sa.

For­sin­ket

Saken mot French ble nes­ten halv­an­nen time for­sin­ket tirs­dag for­mid­dag. Ret­ten ble flyt­tet fra kan­ti­nen i Ndolo-feng­se­let, hvor French soner, til et annet rom i feng­se­let.

Retts­sa­ken ble inn­le­det med at French måtte oppgi sine per­so­na­lia. Der­et­ter fikk han opp­lest til­ta­len mot seg.

På spørs­mål om hvor­dan han hus­ket ka­me­ra­ten sin og om han hus­ket dår­li­ge sider eller uhyg­ge­li­ge hen­del­ser om Mo­land, ba French om å få snak­ke med ad­vo­kat Graas­vold.

Ad­vo­kat Graas­vold fører ikke saken for French i ret­ten, det er det kun Mwila som gjør. Men han gir hele tiden råd til både French og Mwila.

- For­kla­re seg fritt

Under inn­led­nin­gen av retts­for­hand­lin­ge­ne for­sik­ret dom­mer Serge Ka­bon­go at French skul­le få lov til å for­kla­re seg fritt.

French nek­ter for å ha drept Mo­land, og også etter­fors­ke­re fra Kripos, som blant annet har grans­ket ob­duk­sjons­rap­por­ten, har kon­klu­dert med at det ikke lå noe kri­mi­nelt bak Mo­lands død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Frenchs mor Kari Hilde French og re­pre­sen­tan­ter for nors­ke og bri­tis­ke myn­dig­he­ter var til stede i retts­lo­ka­let.

Les også
Kari Hilde French frykter en ny dom mot sønnen