Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) mener rusomsorgen raseres. Foto: Scanpix

- Regjeringen raserer frivilligheten

- Rusomsorgen raseres, tordnet Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne, Laila Dåvøy, etter partiets høring med organisasjoner innen rusomsorgen fredag.

Partiet hadde samlet frivillige organisasjoner og representanter for den ideelle rusomsorgen i området til Helse Sør Øst og fikk klar tilbakemelding: Anbudspolitikken fører til nedleggelser i rusomsorgen.

- Dette er dramatisk, og det vil særlig ramme langtidsbehandlingen. Anbudspolitikken til regjeringen går på helsa løs for rusmiddelavhengige, mennesker med kronisk sykdom, eldre og utsatte, vanskeligstilte barn. Institusjoner som drives av ideelle og ikke-kommersielle stiftelser, utraderes og kvaliteten rammes, sier Laila Dåvøy, til NTB.

Slutt på anbud

KrF krever at det må bli slutt på bruk av anbud innen helse- og sosialområdet og at ideelle private institusjoner får dekket sine uforutsette pensjonskostnader fullt ut.

Dåvøy etterlyser en helhetlig politikk for ideell sektor. Hun mener at sektoren er kommet i skyggen av en privatiseringsdebatt der alle private tilbud blir sett under ett, uavhengig om de er ideelle eller kommersielle.

I tillegg til ny anbudsordning foreslår KrF flere tiltak for å gi frivillige organisasjoner økonomisk handlefrihet. Partiet vil at frivillige skal få beholde mer av egne inntekter selv gjennom momsfritak. I utkastet til partiprogram blir det også foreslått en dobling av skattefradragsordningen.

- Lar folk i stikken

I en tale til partiets sentralstyre fredag sa partileder Dagfinn Høybråten at den rødgrønne regjeringens syn på frivilligheten er en av de viktigste grunnene til at han ønsker et regjeringsskifte etter valget 2009.

- Det verste er en ideologi som fører til at folk i akutt behov for hjelp, blir latt i stikken. De frivillige presses av en stivbeint praktisering av anbudsregelverket. Vi har ikke råd til at flotte ideelle institusjoner ødelegges, at enkeltmennesker mister gode tilbud og at frivilligheten presses mellom marked og stat, sa han. (©NTB)

Relaterte lenker:
- Raserer rusomsorgen
Stoltenberg åpen for KrF-forslag