Redaktør ber om bisp som samler

Homofilispørsmålet bør ikke spille inn når Stavangers nye biskop skal velges, mener Stavanger Aftenblads sjefredaktør.

Et flertall på åtte av biskopene iDen norske kirke vil ha Karmøy-prostHelge Sylfest Gaard som kollega iStavanger bispedømme, og det er en kandidat like god som de to andre, ifølge sjefredaktørLars Helle. Han tror alle de tre toppkandidatene til å etterfølgeErling J. Pettersen som Stavanger-bisp, vil duge godt.

Åtte førstestemmer

Resultatet av biskopenes votering faller godt sammen med avstemningsresultatene forøvrig og gjør Gaard til klar favoritt i sluttprosessen. Av kirkens tolv biskoper ga åtte Helge S. Gaard sin førstestemme. Gaard fikk tre andrestemmer og en tredjestemme.Torstein Lalim har fått tre førstestemmer, to andrestemmer og syv tredjestemmer, mens Ivar Braut har fått en førstestemme, syv andrestemmer og fire tredjestemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bispedømmerådet i Stavanger leverte sin prioriteringsliste 4. november. Den ga samme rekkefølge på kandidatene som biskopene nå er kommet fram til.

Også avstemningsrunden i oktober blant menighetsråd og kirkelig ansatte i Stavanger bispedømme og blant landets proster og teologiske professorer, brakte Gaard til topps. Den gangen kom prorektor vedVID vitenskapelige høgskole i Stavanger,Bård Mæland, på andreplass, men han har siden trukket seg. På tredjeplass kom sokneprestBraut i Birkeland menighet i Bjørgvin.

Torstein Lalim, som er prost i Øvre Romerike, var ikke blant de tre kandidatene som fikk flest stemmer på dette tidspunktet, men med Mæland ute av bildet har han nå inntatt andreplassen både blant biskopene og i bispedømmerådet.

– Tar fem minutter

– Kan Kirkerådet etter biskopenes avstemning velge noen annen enn Gaard?

– Nei, dette bør de banke igjennom på fem minutter. Det finnes så å si ingen lederutvelgelse som er så omfattende som valget av biskoper iDen norske kirke. Den er åpen og innom så mange instanser over såpass lang tid at når prosessen utpeker en klar vinner, er det bare forKirkerådet å følge rådene fra prosessen, sier redaktørMagne Lerø iUkeavisen Ledelse ogDagens Perspektiv.

– Er prosessen egentlig et godt svar på ropet om demokrati i kirken?

– Ja, og det ville bli helt galt om Kirkerådet etter det som er en entydig anbefaling skal gjøre en endring, sier Lerø.

Han ser ikke hvilke kriterier som skulle legges til grunn for å gå på tvers av et entydig kirkelig votum. Skal det skje, må det være unntaksvis og svært godt begrunnet, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lokal

De to siste biskopene i Stavanger har ikke kommet fra Rogaland, og sjefredaktør Helle i Stavanger Aftenblad mener at spørsmålet om lokal tilknytning er av betydning, om ikke avgjørende.

– Det er ikke nødvendigvis det viktigste, men likevel et moment etter at vi nå har hatt to biskoper utenfra, sier Helle til Dagen. Han understreker at avisa ennå ikke har tatt stilling til hvem den neste biskopen bør bli.

– Det er i alle fall to på lista som er herfra eller har sitt virke i bispedømmet, sier Helle. Etter hans mening er lista fylt opp av gode kandidater som alle kan duge. Han regner da også med «outsideren» Torstein Lalim som er fra Stavanger.

– Må samle

– Det har vært en åpen og tilgjengelig prosess. Det vi trenger nå er en biskop som kan forene og samarbeide. Den evige debatten om homovigsel er over, og det viktigste er hvilket menneskesyn den nye biskopen har, mener sjefredaktør Helle.

– Er vi alt i etterfasen etter homofilistriden i kirken?

– Ja, jeg tror det. Homofilispørsmålet vil ikke være noe stort poeng om få år, og det har fått en overdimensjonert betydning i forbindelse med bispevalget denne gangen. Spørsmålet nå er hvordan aksjonister på begge sider vil reagere og hvordan folk vil omgås hverandre, mener Helle.

– Den nye biskopen må ikke nødvendigvis, sett fra Aftenbladets side, være enig med oss i alle verdisyn. Det er viktigere med en biskop som vi vet hvor vi har og som er åpen overfor mediene og befolkningen. Han må være utadrettet, sier Helle, som mener arvtageren har noe å strekke seg etter fordi folk har satt pris på biskop Pettersens profil.

Redaktøren tror også det er av betydning hvordan den nye biskopen ser på Bibelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bibelsynet og meninger i verdisaker er viktig for folk. Den tiden er forbi da man kan se for seg en mørkemann som biskop i Stavanger. Dette tar jeg ganske avslappet, for ingen av kandidatene er det. Alle tre vil fungere godt, mener Helle.

Han mener det ikke vil være noen tapere, uansett hvem som velges.

Endre prosessen?

Magne Lerø antyder at prosessen rundt bispeansettelser kanskje bør være mindre omfattende enn nå.

– Spørsmålet er om tiden er kommet for å gjøre en endring. Når man først har valgt den prosessen man nå har, er saken enkel for Kirkerådet. Men det er grunn til å vurdere om det kunne gjøres på en annen måte og med færre instanser. Slik det er nå, tar det lang tid, og det er for mange som sier nei til å stille som kandidater.

Han konstaterer at en av kandidatene som Stavanger-biskop har trukket seg på grunn av den tilknyttede belastningen.

– Slik som mediene fungerer i dag, er det stor oppmerksomhet rundt bispevalgene. Biskopene har også fått mye mindre makt i kirken, og det er mye som taler for at man får en diskusjon om dette er den beste måten å gjøre det på, sier Lerø.

Avskjed

Biskop Erling J. Pettersen faller for aldersgrensen 21. februar neste år, men går av ved årsskiftet.

Hvem som blir ny biskop, avgjøres på Kirkerådets møte i Stavanger 7.-9. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Pettersen har sin avskjedsgudstjeneste i Stavanger domkirke 4. desember.