LEDER: Styreleder Bjarte Ystebø lanserte onsdag organisasjonen Kristenfolket. Navnevalget får en blandet mottakelse.

Reaksjoner på navn og fokus

Flere kristenledere mener organisasjonen Kristenfolket er et legitimt initiativ, men reagerer på organisasjonens navnevalg og prioritering av kampsaker.

Generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon understreker at kristne mennesker står fritt å engasjere seg politisk.
- Men at denne gruppen tar begrepet kristenfolket, som er synonymt med Jesu etterfølgere i Norge, mener jeg er et navnerøveri. Jeg synes det er beklagelig at begrepet politiseres på denne måten, sier Kjøde.
Han mener at ekteskapslov og aktiv dødshjelp er saker der kristne kan ha en tydelig etisk begrunnelse for standpunktene sine, mens man må godta at kristne har forskjellige vurderinger i de andre kampsakene som Kristenfolkets prioriterer.

- Kan slå tilbake

Også styreleder Svein Jacobsen Veland i Norges Kristne Råd, som er Norges største sammenslutning av kristne kirkesamfunn, reagerer på navnevalget.
- Jeg vet at det finnes kristenfolk i alle partier, også de som denne organisasjonen ikke anbefaler. Jeg synes det er rart at de våger å bruke en slik samlebetegnelse, når det beviselig er mye kristenfolk også i andre partier, sier Veland til Vårt Land.
Pastor Sten Sørensen i Lyngdal misjonsmenighet synes derimot at navnevalget er smart.
- Men jeg ser også at det kan være noe provoserende. Hvis dette blir en smal gruppe, bærer den navnet dårlig. Da vil det slå tilkbake fordi gruppen framstår som maginal, sier Sørensen.
Han mener organisasjonen må legge vekt på å favne mer en ett til to partier om den skal lykkes.
- Men starten har vært god, sier han.

Debatt:Er du enig i kritikken mot organisasjonen Kristenfolket?

Betenkt over utvalg

Informajonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband mener det er god grunn til å stille spørsmål ved Kristenfolkets valg av hjertesaker.
- Når organisasjonen «Kristenfolket» har som mål å samle kristne velgere, bør de sakene der Bibelen gir klar beskjed være det sentrale. Dette gjelder for eksempel spørsmålene om ekteskapslov, abort og aktiv dødshjelp, skriver Ottosen i et innlegg på verdidebatt.no.
Han understreker at han ikke vil protostere mot flytting av den norske ambassaden i Israel til Jerusalem og forstår godt argumentene for å gjøre det. Men han mener dette spørsmålet havner i en annen kategori fordi Bibelen ikke kan brukes til å avgjøre det.
- Det var flott å se hvor mye oppmerksomhet dette initiativet fikk, men det må også være lov å stille spørsmålet: Kan det være en ulempe hvis det norske folk får inntrykk av at kristenfolket bare er opptatt av ekteskapslov, aktiv dødshjelp og Israel? Faren ved å velge ut enkelte hjertesaker består i helheten kommer i skyggen. Ingen velgere - heller ikke kristne - kan vel velge et parti uten også å vurdere temaer knyttet til abort, kontantstøtte, skattenivå og internasjonal bistand, skriver Ottosen.

- Organisasjonen Kristenfolket ble lansert onsdag.
- Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø er styreleder.
- Organisasjonen kjemper mot aktiv dødshjelp og for omkamp om ekteskapsloven, flytting av den norske ambassaden i Israel til Jerusalem, støtte til Israels sikkerhetsgjerde og en borgerlig regjering etter valget.