IDENTITET: – La oss slå oss sammen, alle sammen, og få en felles identitet, sa kretsrådgiver Trond Johansen til Sambåndet før helgen. FOTO: Bård Bøe

Radikalt krets-forslag i ImF vekker debatt

Indremisjonsforbundet sliter med å holde liv i flere av kretsene. – Hvorfor ikke legge ned organisasjonen og fusjonere, spør tidligere kretsleder.

I flere av bedehusorganisasjonene har man de siste årene debattert strukturen i organisasjonene. Arbeidet har avtatt mye i omfang, og det er ikke nok ressurser til å holde liv i kretsene slik de var før. Kretsrådgiver Trond Johansen i Sogn og Fjordane Indremisjon foreslo før helgen å legge ned kretsene.

– La oss slå oss sammen, alle sammen, og få en felles identitet. Vi er ikke nok folk til å ha den flate strukturen i organisasjonen som vi har i dag, sier han til Sambåndet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torgeir Skrunes, tidligere kretsleder i ImF Sør sin respons på Johansens forslag er å dra det enda lenger; å fusjonere med NLM.

– I stedet for å legge ned og droppe kretsleddet for å gjøre en bunnstyrt organisasjon toppstyrt, kan vi gå inn i NLM. Så kan vi heller samle store deler av Bedehus-Norge i en organisasjon, sier han.

LES OGSÅ: Rektor på Bildøy og tenestedeling i ImF

Kretsårsmøte

Lørdag var det ekstraordinært kretsårsmøte i Nordmøre og Romsdal Indremisjon som sliter med økonomi og bemanning. Kretsleder Arild Ove Halås har flere ganger tatt til orde for å slå seg sammen med Sunnmøre krets. I helgen ble det imidlertid vedtatt at kretsen skal opprettholdes - uten at det kom forpliktende løfter fra lokalforeningene om tilstrekkelig økning av de årlige inntektene.

Urealistisk

Skrunes tror det er urealistisk å tenke at ImF skal legge ned kretsene og snu opp ned på strukturen.

– Nedenfra/opp-strukturen ligger så dypt i DNA-et vårt at jeg ikke tror vi klarer å få folket med på det. Jeg ser fortsatt mange fordeler med vår organisering og opplever at den gir oss en fleksibilitet som man ikke vil ha i en mer toppstyrt organisasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier til Dagen at situasjonen er veldig forskjellig i de ulike kretsene, og at en sammenligning vil gi ulike bilder.

– I ImF Sør, som jeg kjenner best, har vi fortsatt en del sterkt lokalt arbeid og både omreisende og lokalt ansatte arbeidere. Min overbevisning er at vi må sette kruttet inn på å bygge det lokale arbeidet.

LES OGSÅ: Skal løse bedehus-problem

Stor avstand

Skrunes påpeker at for stor avstand til det lokale arbeidet blir veldig negativt, og gjør at de mister kontakten med folket.

– Vi får heller ikke knyttet nye folk til oss, føyer han til. – Men hvis vi kommer dit hen at det lokale indremisjonsarbeidet blir så svakt at vi ikke greier å holde oppe et fungerende kretsledd, foreslår jeg heller en sammenslåing med NLM.

Generalsekretær Erik Furnes vil ikke kommentere utspillet om å legge ned kretsene av frykt for å låse en eventuell debatt som vil komme, men opplyser at både spørsmålet om fusjon og spørsmålet om organisasjonsstruktur var oppe som tema i strategiarbeidet for to år siden.

Utenfor boksen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han synes det er flott at Johansen våger å tenke litt utenfor boksen, og understreker at det ikke kan være noe i oppbygningen av organisasjonen som er uforanderlig.

– Noen ganger må vi debattere struktur for å bli mest mulig fremtidsrettet og for å nå visjonene og målene våre.

– Hva tenker du om forslaget til Skrunes om å avvikle organisasjonen og gå inn i NLM?

– Hvis det var slik at en pluss en er to, så tenker jeg at fusjon er en god tanke, men det er ikke nødvendigvis sannheten. Slik jeg ser bildet, er der steder hvor jeg tror det ville vært tjenlig å fusjonere organisasjoner, uten å nevne konkret hvilke. Andre steder ser jeg mangfoldet som en nødvendighet og berikelse. Men jeg er veldig åpen for å tenke alle tanker.

LES OGSÅ: - Kvinnelig rektor er et historisk avvik

Radikalt forslag

Johannes Kleppa, indremisjonshistoriker, synes at Johansens tenkning er vanskelig å akseptere, og omtaler forslaget som svært radikalt.

– Men det kreves en grundig gjennomdrøfting av temaet, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror det kan være klokt å ha noen større kretser, men synes det er fortvilende at fusjonstanken tvinger seg fram av økonomiske årsaker.

– Da er det strengt tatt ikke ut fra hva en strategisk mener er best. Det jeg mener ImF bør tenke gjennom, er hvordan forkynnelsen kan vedvare også på steder hvor et ikke er nok initiativ i selve bedehuset. Det hjelper lite med omorganisering om ikke forkynnelsen styrkes, tror han.

debatt i ImF

Indremisjonsforbundet er i dag delt inn i ti kretser.

De siste 15 årene har det vært fire kretssammenslåinger i organisasjonen.

Det pågår nå en debatt om kretsenes funksjon. Kretsrådgiver Trond Johansen tok før helgen til orde for å legge ned kretsene.

De siste 15 årene har det vært fire kretssammenslåinger i organisasjonen.

Les også
Prega av bedehuset
Les også
Når synden ikke slipper taketUng Landsmøte
Les også
Vinne, utruste og sende
Les også
Viktig signal frå Rådsmøtet i Misjonssambandet