Radikale ungdommer jakter på ærligheten

Protestsanger og offentliggjøring av egne hemmeligheter skal få storkapitalistene til å snu. Changemakerne vil nemlig forandre verden, og starter med kampen mot skatteparadisene.

Selv om Changemakers sommerleir arrangeres ved skjærgården i Kristiansand handler ikke alt om sommer, sol og sørland. Fra barbeinte ungdom og kassegitarer runger Halvdan Sivertsens udødeliggjorte «Kjærlighetsvisa» i sørlandsvinden. Det synges på et halvferdig vers. Overraskende rent.

«Når storbedrifter tjener masse penger , og selskaper har funnet seg ei strand. Når skatteflukt i paradiset fenger, så hindres utvikling i fattige land».

Sangen heter selvsagt «Ærlighetsvisa».

- Handler denne leiren bare om å redde verden?
- Vi skal ikke redde verden, vi skal forandre den, kontrer Ingrid Aas Borge kjapt tilbake.

Skal gla'-aksjonere
Borge er lederen i Changemaker. Nå forbereder hun og de 110 leirdeltakerne seg på onsdagens aksjon i Markens gate, Kristiansands svar på Karl Johans gate. Underskriftskampanjer er litt avleggs, blir jeg fortalt, og målet er å skape oppmerksomhet ved å ha det moro.

Mens «Ærlighetsvisa» ferdigskrives på det ene bordet, er det andre bordet ferdige med sin sang. Mens The Kids var forelska i lærer'n er de drøyt ti personene rundt bordet mildt sagt irriterte på kapitalflukten til internasjonale selskaper. Så å si samtlige bein under bordet går i takt til gitarriffet, og frimodigheten er stor blant sangerne. Dagen får urfremføringen av låten, dagen før byens ubestridte hovedgate får hamret inn budskap om skatterettferdighet, ærlighet og kapitalflukt.

- Det er en fin måte å få oppmerksomhet fra folk på. I stedet for å ha sinte aksjoner, så sprer vi heller god stemning, sier Mari Johansen Aune, én av låtskriverne.

Skatteunndragelse

Rundt meg ligger det brosjyrer som forteller at fattige land årlig taper over 1.,200 milliarder dollar i skatteinntekter. Skatteunndrageler fra bedrifter får hovedskylden .

På mandag var utviklingsminister Heikki Holmås (SV) på besøk. Han ble servert krav fra Changemaker om å gå foran med et godt eksempel som representant for Norge.

De krever at Norge først ser på seg selv, og forlanger full informasjon om alle bedriftene i landet, slik at det blir vanskelig å unndra seg skatt. De jakter på ærligheten, og håper at Norge kan tvinge frem en endring internasjonalt.

Forteller hemmeligheter
Etter en raus servering av kaffe, Fairtrade-merket naturligvis, tar naturens gang meg inn på toalettet. På rød lapp på ved skillevegg til pissoaret er noen av hemmelighetene til deltakerne risset inn.

«I går spiste jeg kyllingsalat, selv om jeg har skrevet meg som vegeterianer på leiren». En annen forteller at «alle jentene på Changemaker-leiren er fine», før en tredje penn understreker at dette slettes ikke er noen hemmelighet.

Formålet med å skrive ned hemmelighetene er å gå foran med et godt eksempel for bedriftene, både i Norge og internasjonalt, slik at de også kan spille med åpne kort.

Synlighet
Leirdeltakerne er tydelig engasjerte i politiske spørsmål, og leiren har kanskje flere likhetstrekk med et landsmøte enn en vanlig sommerleir. Som på landsmøter trengs det avkobling fra politikken, og deltakerne kan velge mellom kajakkpadling, bading, magedans og en tur innom iskremfabrikken til Hennig Olsen.

- Selv om vi er fryktelig engasjerte i politikk, så skal vi skal ha det artig i engasjementet. Ellers så kunne vi bare lagt ned, understreker Changemaker-lederen
. DAGEN

SommerSNU

Sommerleir som drives av Changemaker, ungdomsorganisasjon til Kirkens Nødhjelp.

SNU står for Sør, Nord, og Utvikling.

Avholdes på Ansgar Bibelskole i Kristiansand.

Arrangeres fra søndag 23. juni fredag 28. juni. Påmeldt ca. 110 deltakere i aldersgruppen 13 til 30 år.

Organisasjonen driver med politikk og utviklingsarbeid.

Hovedtemaet for året er gjeld- og kapitalflukt, og innenfor er det utviklet en kampanje som heter «Jakten på ærligheten»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Stevnemøtet
Les også
En feltguide til sommerstevnene
Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no