Rabbinere sloss på tørre nevene foran Vestmuren

Det ble meldt om direkte slosskamper foran den historiske muren i Jerusalem. Ortodokse sloss mot reformete og konservative om hvem som skal være sjef over «Klagemuren».

Det har mange ganger brutt ut håndgemeng rundt viktige historiske steder i og rundtJerusalem. Hvem som skal ha tilgang, og hvem som skal kontrollere de eldgamle og svært viktige delene av den hellige byen, er en stadig kilde til konflikt. Likevel fant den israelske avisa Haaretz grunn til sterk ordbruk om det som hendte onsdag morgen.

– Vestmuren ble en scene for vilt opprør og voldsscener av en grad en aldri har sett før, skriver aviseni en reportasje fra stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De voldsomme opptøyene oppstod da protesterende reformerte og konservative jødiske ledere brøt gjennom en sikkerhetsbarriere, bærende påTorah-ruller.

Å bære skriftruller på et av jødenes hellige steder høres kanskje ukontroversielt ut. Men det er de ortodokse jødene som har kontroll over Vestmuren. Og de vil ikke tillate andre enn ortodokse å lede bønn der.

En gruppe på drøyt ti rabbinere ledet an protestene mot de ortodokses hegemoni, og fikk støtte av en gruppe på rundt 200. Blant dem var representanter fra «Women of the Wall», som kjemper for kvinners rett til å be ved Vestmuren.

Vestmuren, også kjent som Klagemuren, er en del av støttemuren rundtTempelhøyden og er ansett som det helligste stedet der jøder får lov å be.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier til Haaretz at slike hendelser ødelegger arbeidet som pågår med å finne en løsning i den betente konflikten rundt det viktige stedet. Han støtter forsøkene som er gjort på å få en deling av Vestmuren som gir flere tilgang til å be der.