Qatar har fått ny emir

Emi­ren av Qatar, sjeik Hamad bin Kha­li­fa Al Thani (61), ab­di­se­rer og over­la­ter tro­nen til kron­prin­sen sjeik Tamim (33).

- Jeg over­la­ter tro­nen til sjeik Tamim bin Hammad Al Tha­nin, og jeg tror fullt og helt på at han er klar for opp­ga­ven og har den nød­ven­di­ge til­lit, kunn­gjor­de sjeik Hammad tirs­dag, iføl­ge Al Ja­ze­era.

Over­ta­kel­sen har vært godt for­be­redt og plan­lagt, og ab­di­ka­sjo­nen er den førs­te i sitt slag i den ara­bis­ke ver­den. Sjeik Tamin er nå den yngs­te stats­le­der i de små mo­nar­ki­ene ved Per­sia­buk­ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den lille sta­ten Qatar har 1,7 mil­lio­ner inn­byg­ge­re og er en be­ty­de­lig eks­por­tør av olje. Lan­det er også ver­dens størs­te eks­por­tør av na­tur­gass. Qatar er for tiden også en vik­tig støtte­spil­ler for opp­rø­rer­ne i Syria.

QATAR

Staten Qatar ligger i Midtøstenden arabiske halvøy. Staten er et emirat med omkring 1,900 000 innbyggere (2012). Qatar ligger på en flat og tørr halvøy i Persiabukta, og grenser til Saudi-Arabia. Landets hovedstad er Doha.

Ca. 80 % av befolkningen består av utenlandske arbeidere. I juli 2008 ble det anslått av 60-70 % av fremmedarbeiderne kom hovedsakelig fra India og Filippinene, samt andre fattige nasjoner i Asia. De resterende er arbeidere fra Europa og USA.

Viktigste næring er olje- og gassindustrien. Qatar var britisk protektorat mellom 1916 og 1971, i 1971 ble landet selvstendig stat. Olje- og gassproduksjonen ble nasjonalisert 1977 .

Emiren har i prinsippet eneveldig makt.

Qatar deltok på alliert side i Golfkrigen mot Irak i 1991.

I 1995 gjorde sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani statskupp mot sin far og tok senere initiativ til en reformprosess i landet. Statsminister siden oktober 1996 er sjeik Abdulla bin Khalifa al-Thani.

Qatar har verdens største utslipp av CO 2 per innbygger.

Fakta: Wikipedia

Les også
USA og Taliban starter fredssamtaler i Qatar