Putin strammer inn etter terroraksjoner

Russ­lands pre­si­dent Vla­di­mir Putin gir ordre om en kraf­tig opp­trap­ping av sik­ker­he­ten etter to ter­ror­an­grep i Vol­go­grad som kos­tet minst 32 men­nes­ker livet.

Po­li­ti­et i hele Russ­land, og sær­lig i tett­be­fol­ke­de om­rå­der, er satt i høy­es­te alarm­be­red­skap etter ter­ror­ak­sjo­ne­ne bare 70 mil fra Sot­sji der vin­ter-OL går av sta­be­len om bare fem uker.

Rus­sis­ke myn­dig­he­ter mener nå å kunne fast­slå at det var en mann­lig selv­mords­bom­ber som drep­te minst 15 men­nes­ker og såret 28 i en ter­ror­ak­sjon mot en trol­ley­buss i Vol­go­grad man­dag mor­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bom­ben ram­met den full­pak­ke­de bus­sen i mor­gen­rush­et, knapt ett døgn etter at byen ble ram­met av en til­sva­ren­de ter­ror­bom­be på jern­bane­sta­sjo­nen som kos­tet minst 17 men­nes­ker livet.

Ut fra kropps­de­ler som er sam­let sam­men ved vra­ket av trol­ley­bus­sen, mener myn­dig­he­te­ne å kunne slå fast at det var en mann som ut­løs­te spreng­lad­nin­gen. Det er mis­tan­ke om at det var en kvin­ne­lig selv­mords­bom­ber som an­grep tog­sta­sjo­nen.

Skyg­ge over OL

An­gre­pe­ne kas­ter skyg­ger over for­be­re­del­se­ne til OL i Sot­sji, og pre­si­dent Vla­di­mir Putin har be­ord­ret po­li­ti og sik­ker­hets­tje­nes­ter til å øke sik­ker­he­ten både i Vol­go­grad og na­sjo­nalt etter de to an­gre­pe­ne.

Topp­idretts­sjef Tore Øv­re­bø sier at den nors­ke OL-trop­pen føl­ger med på si­tua­sjo­nen i Russ­land etter de to an­gre­pe­ne.

- Vi føler oss i ut­gangs­punk­tet tryg­ge i Sot­sji, men det er klart vi må følge med på ut­vik­lin­gen. Vol­go­grad er åpen­bart et uro­sen­trum ak­ku­rat nå, men det på­vir­ker ikke vår del­ta­kel­se i OL, sier Øv­re­bø til VG.

Han sier at de for­hol­der seg til hva nors­ke og rus­sis­ke myn­dig­he­ter og ar­ran­gø­ren sier, og de sier det vil være trygt under OL.

Myn­dig­he­te­ne har al­le­re­de plan­lagt å slå en jern­ring rundt Sot­sji fra 7. ja­nu­ar for å kon­trol­le­re all tra­fikk og alle uten­for­stå­en­de som er på vei til byen.

Nors­ke for­døm­mel­ser

Både uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de og Europa­rå­dets ge­ne­ral­sek­re­tær Thor­bjørn Jag­land for­døm­mer de to an­gre­pe­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det var et sjokk for meg å høre om det førs­te ter­ror­an­gre­pet i går i vårt med­lems­land Russ­land, og det andre fryk­te­li­ge an­gre­pet i dag er svært alar­me­ren­de,» ut­ta­ler Jag­land man­dag.

Han sier at hans tan­ker går til fol­ket i Vol­go­grad som må føle smer­te, sinne og sorg over an­gre­pet, og han sen­der sine kon­do­lan­ser til de på­rø­ren­de og til pre­si­dent Vla­di­mir Putin.

Bren­de sier i en ut­ta­lel­se at han rea­ge­rer med avsky. Han for­døm­mer ter­ror­hand­lin­ge­ne på det ster­kes­te og håper de an­svar­li­ge blir fun­net og stilt til an­svar.

Over hund­re såret

I til­legg til de 32 som ble drept, ble minst 104 men­nes­ker såret i de to ter­ror­an­gre­pe­ne.

Bus­sen ble to­talt sprengt i styk­ker i man­da­gens at­ten­tat. Taket ble revet av, og bare front­par­ti­et var stort sett in­takt.

Bom­ben søn­dag kunne tatt enda flere liv om ikke selv­mords­bom­be­ren ble stan­set uten­for sik­ker­hets­kon­trol­len på sta­sjo­nen.

Lo­ka­le myn­dig­he­te­ne meld­te man­dag for­mid­dag at pend­le­re i byen gikk av bus­se­ne og fort­sat­te til job­ben til fots på grunn av frykt for nye an­grep.

Myn­dig­he­te­ne sier det var samme type spreng­stoff som ble brukt i begge de to an­gre­pe­ne, noe som skul­le be­vi­se at det er en for­bin­del­se mel­lom dem. Men ingen har ennå tatt på seg an­sva­ret, selv om myn­dig­he­te­ne mis­ten­ker det mus­lims­ke mil­jø­et i Kau­ka­sus-om­rå­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vol­go­grad, som fram til 1961 var kjent som Sta­lin­grad, har over en mil­lion inn­byg­ge­re og lig­ger cirka 70 mil nord for OL-byen Sot­sji. (©NTB)

Les også
- Selvmordsbomber bak ny terroraksjon i Volgograd
Les også
NATO fordømmer terroraksjonen i Volgograd