Putin innrømmer at soldater ble utplassert på Krim

Russlands president Vladimir Putin innrømmet torsdag at russiske soldater var aktive på Krim-halvøya i forkant av Russlands annektering.

Det er førs­te gang den rus­sis­ke le­de­ren har er­kjent at rus­sis­ke sol­da­ter ble ut­plas­sert på halv­øya før an­nek­te­rin­gen.

- Vi måtte ta uunn­gåe­li­ge skritt for å for­hind­re en ut­vik­ling lik den vi nå ser sør­øst i Ukrai­na, sa Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Våre trop­per støt­tet selv­føl­ge­lig opp om selv­for­svars­styr­ke­ne på Krim, sa han.

Inn­røm­mel­sen kom i for­bin­del­se med en årlig fjern­syns­se­an­se der Putin svar­te på spørs­mål fra van­li­ge folk.

Putin fast­holdt imid­ler­tid at rus­sis­ke sol­da­ter ikke er ak­ti­ve i ak­sjo­ne­ne som nå pågår øst i Ukrai­na. På­stan­der om dette er «non­sens», sa han.

Ukrai­na mener på sin side å ha be­vi­ser for at væp­ne­de pro­rus­sis­ke de­mon­stran­ter i vir­ke­lig­he­ten er pro­fe­sjo­nel­le rus­sis­ke sol­da­ter.

Iføl­ge Putin står Ukrai­na «på ran­den av stu­pet».

- Bare gjen­nom dia­log, gjen­nom de­mo­kra­tis­ke pro­se­dy­rer, og ikke ved bruk av væp­ne­de styr­ker, strids­vog­ner og fly, kan ro og orden gjen­opp­ret­tes i lan­det, sa Putin da tors­da­gens se­an­se ble inn­le­det.

- Det er vel­dig vik­tig i dag å tenke på hvor­dan man skal komme seg ut av denne si­tua­sjo­nen, sa han.

Putin kri­ti­ser­te sam­ti­dig re­gje­rin­gen i Ukrai­na sterkt for å ha brukt mi­li­tær­makt mot pro­rus­sis­ke de­mon­stran­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)

Les også
- Jøder i Donetsk bedt om å registrere seg