PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

PST: - Flere nordmenn skal være drept i Syria

Reiste fra Norge for å delta i kamphandlinger i Syria.

- Flere per­soner som har reist fra Norge for å delta i kamp­hand­lin­ger i Syria, skal ha blitt drept, sier PST-sjef Be­ne­dic­te Bjørn­land.

- Det er en øken­de be­kym­ring for oss at flere rei­ser til Syria for å delta i kamp­hand­lin­ger. Flere per­soner med norsk til­knyt­ning som har reist til Syria skal ha blitt drept, men vi har ikke fått dette en­de­lig be­kref­tet, sier Bjørn­land til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te vil ikke be­kref­te an­tal­let de har fått mel­din­ger om, eller hvor opp­lys­nin­ge­ne kom­mer fra. Kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Siv Alsén i PST øns­ker over­for NTB ikke å si noe om hvor sikre de vur­de­rer opp­lys­nin­ge­ne.

PST snak­ket ved må­neds­skif­tet med flere per­soner på en fly­plass på Øst­lan­det da de var på vei ut fra Norge og til et kon­flikt­om­rå­de. Etter det Af­ten­pos­ten er­far­te, var de på vei til Syria.

- Øken­de or­ga­ni­se­ring

Nors­ke myn­dig­he­ter mener at opp­til 40 nord­menn kan opp­hol­de seg i det bor­ger­krigs­her­je­de lan­det. Sik­ker­hets­tje­nes­ten fram­hol­der at de ikke er be­kym­ret for per­soner som drar fra Norge for å drive hjelpe­ar­beid i lan­det.

- Vår be­kym­ring er knyt­tet til per­soner som er eks­tre­me isla­mis­ter i ut­gangs­punk­tet, og som øns­ker å bruke vold for å frem­me sine syns­punk­ter. Gjen­nom å delta i kamp­hand­lin­ger får de kunn­skap om våpen og eks­plo­si­ver, kan ha vært med på å ta liv, og re­tur­ne­rer der­etter til Norge, sier Bjørn­land til ka­na­len.

Flere pro­fi­ler­te nors­ke isla­mis­ter skal også ha bi­dratt i kam­pe­ne i Syria. Pro­fe­tens Um­mah-le­der Mo­hyelde­en Mo­ham­med re­tur­ner­te til Norge fra lan­det i vin­ter.

Re­gje­rin­gen la i be­gyn­nel­sen av mai fram for­slag til nye lover med for­mål å gi po­li­ti­et bedre mu­lig­he­ter for å hånd­te­re nord­menn som drar til ut­lan­det for å kjem­pe med grup­per til­knyt­tet ter­ror­nett­verk.

Isla­mis­ter

Både nord­menn, svens­ker og dans­ker har iføl­ge skan­di­na­vis­ke sik­ker­hets­styr­ker slut­tet seg til en mot­stands­front i Syria som har gjen­nom­ført et stort an­tall selv­mords­an­grep.

- Disse rei­se­ne er nok den størs­te be­kym­rin­gen vi har, sa Jon Fitje Hoff­man, av­de­lings­di­rek­tør og ana­lyse­sjef i PST til Af­ten­pos­ten i be­gyn­nel­sen av mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST opp­lys­te i ja­nu­ar at de skul­le være til­slut­tet den så­kal­te al-Nus­ra-fron­ten, i om­rå­det rundt Alep­po. USA mener grup­pen er den sy­ris­ke av­de­lin­gen av al-Qa­i­da i Irak, og Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen be­trak­ter den som en ter­ror­or­ga­ni­sa­sjon.

Tro­lig svarte­lis­tet av FN

Frank­ri­ke og Stor­bri­tan­nia har også fore­slått for FNs sik­ker­hets­råd å svarte­lis­te al-Nus­ra. De andre lan­de­ne i Sik­ker­hets­rå­dets sank­sjons­ko­mité mot al-Qa­i­da vil neppe stem­me mot for­sla­get, opp­ly­ser di­plo­mat­kil­der til Reu­ters.

Svarte­lis­tin­gen vil in­ne­bære at al-Nus­ra blir ram­met av en rekke sank­sjo­ner, blant annet vå­pen­boi­kott, reise­for­bud for med­lem­mer og til­bake­hol­del­se av grup­pas ver­di­er.

Al-Nus­ra er en av de mest ef­fek­ti­ve opp­rørs­grup­pe­ne som kjem­per mot re­gi­met til pre­si­dent Bashar al-As­sad i Syria. I for­ri­ge uke er­klær­te grup­pa tro­skap til al-Qa­i­das leder Ayman al-Za­wa­hi­ri.

Les også
Syria bruker hackere i nettkrig
Les også
- Over 500 fra Europa kjemper i Syria