Syria bruker hackere i nettkrig

Det hevder opposisjonen. Flere store nyhetsnettsteder er angrepet.

Gjen­nom høyt løn­ne­de ano­ny­me «kri­ge­re» på net­tet bru­ker As­sad-re­gi­met våpen som hack­ing og phish­ing for å vinne in­for­ma­sjons­kri­gen omSyria, hev­der op­po­si­sjo­nen.

De siste ukene har en grup­pe som kal­ler seg Sy­rias elek­tro­nis­ke hær (SEA) gått til en rekke cy­be­ran­grep mot store medi­er somBBC,As­socia­ted Press (AP) ogThe Guar­di­an, skri­ver sist­nevn­te på sinenett­si­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I for­ri­ge uke bleTwit­ter-kon­to­en til AP hack­et, og en falsk mel­ding om at pre­si­dentBa­rack Obama var såret i en eks­plo­sjon ble lagt ut. Før AP fikk slet­tet mel­din­gen, som nådde ut til 1,9 mil­lio­ner føl­ge­re, falt ver­di­en av ame­ri­kans­ke ak­sjer med 130 mil­li­ar­der dol­lar, iføl­geThe Fi­nan­ci­al Times.

Mar­ke­det hen­tet seg raskt inn igjen, men hen­del­sen viser li­ke­vel hvil­ken slag­kraft de sy­ris­ke cy­ber­kri­ger­ne kan ha, skri­ver avisa.

Assad fram­på

I mot­set­ning til land som Tu­ni­sia, Egypt og Libya, der de gamle hers­ker­ne kom håp­løst bakpå de unge re­for­mis­te­ne på in­ter­nett og so­sia­le medi­er, har Sy­rias re­gi­me med Bashar al-As­sad i spis­sen vært raske med å etab­le­re en egen front­lin­je på net­tet.

Al­le­re­de i 2011 ble SEA etab­lert, med to ho­ved­funk­sjo­ner: å straf­fe vest­li­ge ny­hets­me­di­er som er kri­tis­ke til re­gi­met, og å spre Da­mas­kus' bud­skap om at kri­gen ikke er et opp­rør mot et bru­talt og des­po­tisk fa­mi­lie­dy­nas­ti, men et for­søk på å om­dan­ne Syria til en al-Qa­i­da-styrt isla­mist­stat.

Nett­ste­der som er blitt hack­et av SEA om­fat­ter blant annet BBC Ara­bic On­line, Deut­sche Welle, Fran­ce 24 og men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen Human Rights Watch.

Styrt­rik fet­ter

SEAS ho­ved­kvar­ter er se­ne­re flyt­tet fra Da­mas­kus til en hem­me­lig base i Dubai. Op­po­si­sjo­nen i Syria hev­der det er As­sads styrt­rike fet­ter, Rami Makhlouf, som be­ta­ler for gil­det og trek­ker i trå­de­ne.

For nett­an­grep mot vest­li­ge mål be­ta­ler Mak­louf iføl­ge kil­der i op­po­si­sjo­nen mel­lom 500 og 1.000 dol­lar, en stor sum for de fles­te sy­re­re.

Cy­ber­kri­ger­ne får tek­nisk hjelp av rus­sis­ke hacke­re, kjent som noen av de beste i ver­den, hev­der op­po­si­sjo­nens egne cy­ber­ak­ti­vis­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er mange re­gime­venn­li­ge sy­ris­ke hacke­re både inne i og uten­for Syria. Sy­ris­ke myn­dig­he­ter be­ta­ler dem for å kjem­pe en elek­tro­nisk krig mot opp­rø­rer­ne, sier Tareq al-Jaza'eere, som er med­lem av den glo­ba­le in­ter­nett­be­ve­gel­sen Avaaz.

- SEA job­ber noen gan­ger på ordre fra Da­mas­kus, og noen gan­ger på egen hånd, sier han.

Grove, men ef­fek­ti­ve

Iføl­ge eks­per­ter er SEAS nett­an­grep grove, men ef­fek­ti­ve. SEA-hack­er­ne bru­ker gjer­ne så­kalt «phish­ing» for å skaf­fe seg epost­adres­ser og pass­ord.

Grup­pa er or­ga­ni­sert i un­der­grup­per, så­kal­te ba­tal­jo­ner, med navn som «Ulven», «Prof­fen» og «Skyg­gen», skri­ver Guar­di­an.

På sinhjemme­side sier SEA at de kjem­per mot «fab­rik­ker­te ny­he­ter» om det som skjer i Syria.

- Vi er alle sy­ris­ke ung­dom­mer som har spe­sia­li­ser­te data­fer­dig­he­ter, så som hack­ing og data­de­sign, vårt opp­drag er å for­sva­re vårt stol­te og els­ke­de Syria mot den blo­dig medie­kri­gen som er star­tet mot lan­det vårt.