Finlands statsminister Antti Rinne gikk i pridepraden i Helsingfors lørdag. Han er den først statsministeren i Finland som deltar i en prideparade. Foto: AP / NTB scanpix

Prideparader verden over

Fra Helsingfors til Kolkata, via Skopje og Mexico by vaiet regnbueflaggene over pride-parader lørdag.

Fredag Twitter var det 50 år siden det såkalte Stonewall-opprøret i New York som markerer starten på den internasjonale homobevegelsen. I mange land ble dette feiret med fargerike pride-parader lørdag.

I Skopje, hovedstaden i det nokså konservative Nord-Makedonia, samlet om lag 1.000 mennesker seg for å delta i det som var den aller første pride-paraden i landet. Det var overraskende mange deltakere med tanke på hvordan tidligere parader har blitt mottatt i nabolandene på Balkan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Serbias hovedstad Beograd ble for eksempel fjorårets prideparade angrepet av folk som så på, og mange homoaktivister ble banket opp. Årets parader gikk derimot fredelig for seg både i Skopje og i Beograd.

LHBT-aktivister i Serbias hovedstad Beograd holder et banner med teksten «Kampen fortsetter». Foto: AP / NTB scanpix

I Finland deltok statsminister Antti Rinne i prideparaden gjennom sentrum av Helsingfors. Sosialdemokraten Rinne er den første finske statsministeren som deltar i en prideparade. «Fantastiske Helsinki#Pride, som gjør verden mer likestilt», skrev han på sin Twitter-konto.

I Filippinenes hovedstad Manila deltok flere tusen mennesker i prideparaden der de holdt opp plakater med krav om like rettigheter som heterofile. Samtidig som filippinere flest har rykte på seg for å være tolerante overfor homofile og transseksuelle, er samkjønnet ekteskap forbudt, og det er minimal beskyttelse i landets lovverk.

Landets omstridte president Rodrigo Duterte hevdet tidligere i år at han i sine yngre dager «ble helbredet for homoseksualitet», noe som skapte sterke reaksjoner.

– Det er ikke slik det fungerer, sier Noel Bordador, en av de mange som deltok i lørdagens parade.

Også i Kolkata i India, i Mexico by, i Lisboa og i Paris og mange andre steder i verden ble de arrangert prideparader lørdag.

Homoaktivister gikk i prideparade i Kolkata i India lørdag. Foto: AP / NTB scanpix