Klikk for å endre tekst

Presteforeningen med informasjonsstopp etter homo-strid

Leder i Presteforeningen vil hverken fortelle når presentantskapet skal ha ekstraordinært møte - eller hvor mange prester som til nå har meldt seg ut av fagforeningen i protest.

Sentralstyret i Presteforeningen har enstemmig vedtatt at det bør innføres en liturgi for vielse av samkjønnede par. Begrunnelsen er at dette er den logiske konsekvensen av standpunktet til flertallet av biskopene.

Gun­nar Minde­strøm­men, leder i Preste­for­enin­gen er ord­knapp når Dagen rin­ger for å spør­re om hvor mange pres­ter som har meldt seg ut av for­enin­gen etter Sen­tral­sty­ret ved­tok at det bør inn­fø­res en li­tur­gi for viel­se av like­kjøn­ne­de par.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har ikke lyst til å gå ut med tall. Vi vil ha ro til litt in­ternt ar­beid, sier han.

In­ter­ne dis­ku­sjo­ner

18. de­sem­ber i fjor opp­lys­te Preste­for­enin­gen at 50 pres­ter hadde meldt seg ut. Da Dagen ring­te noen dager se­ne­re for å få en fersk over­sikt over an­tall ut­mel­del­ser svar­te ge­ne­ral­sek­re­tær Ole-Johs Huuse at han ikke ville oppgi noen tall. Nå sier Gun­nar Minde­strøm­men det samme.

- Vi tren­ger å roe ned og vil bruke tid til in­ter­ne dis­ku­sjo­ner, sier Minde­strøm­men.

I desember meld­te Preste­for­enin­gen at det skul­le kal­les inn til eks­tra­or­di­nært re­pre­sen­tant­skaps­møte etter jul.

Mindestrømm øns­ker hel­ler ikke å for­tel­le hvil­ken dato det eks­tra­or­di­næ­re re­pre­sen­tant­skaps­mø­tet skal være på.

- Er da­to­en hem­me­lig?

- Vi hadde ikke tenkt at vi skul­le gå ut of­fen­sivt med det. Vi har behov for ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Samtlige bispekandidater vil be for homofile par

- Mer­ke­lig

Egil Mor­land har vært leder og med­lem av sen­tral­sty­ret i Preste­for­enin­gen. Han er en av de som har meldt seg ut etter ut­spil­let i for­enin­gen. Mor­land rea­ge­rer på hem­me­lig­hold av an­tall ut­mel­del­ser og dato for eks­tra­or­di­nært re­pre­sen­tant­skaps­møte.

- Det lig­ger nær å tro at tal­let er så høyt at de er be­skjem­met over det, men vi kan ikke vite det sik­kert, sier han.

Selv har Mor­land fått mange til­bake­mel­din­ger Mor­land etter at han selv meld­te seg ut av Preste­for­enin­gen. Han reg­ner der­for med at det er en god del ut­mel­del­ser og mange som sit­ter på gjer­det og ven­ter på ut­fal­let av det eks­tra­or­di­næ­re møtet.

- De kan ikke holde tal­let hem­me­lig. De tar oss ikke på alvor hvis de ikke kan opp­ly­se noe om dette, slår Mor­land fast. Han opp­le­ver Preste­for­enin­gens mang­len­de åpen­het «mer­ke­lig» og sier det vir­ker som det er mange såre fø­lel­ser.

Den tid­li­ge­re le­de­ren av Preste­for­enin­gen min­ner om at det må være mulig for med­lem­mer å sende inn sine sig­na­ler før det eks­tra­or­di­næ­re møtet i Re­pre­sen­tant­ska­pet.

- Det er mer­ke­lig at Preste­for­enin­gens hjemme­si­der ikke sier noe om ut­mel­del­ser eller om det eks­tra­or­di­næ­re møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Re­pre­sen­tant­ska­pet i Preste­for­enin­gen be­står av inn­til 24 per­soner, og er for­enin­gens stra­te­gis­ke organ mel­lom ge­ne­ral­for­sam­lin­ge­ne.

Les prest Per Arne Dahls debattinnlegg: «La oss be!»

DAGEN

Presteforeningen

Sentralstyret i Presteforeningen har enstemmig vedtatt at det bør innføres en liturgi for vielse av samkjønnede par. Begrunnelsen er at dette er den logiske konsekvensen av standpunktet til flertallet av biskopene.

De tolv biskopene er delt i synet på om Den norske kirke kan vie par av samme kjønn. Et flertall på åtte svarer ja, men har som et kompromiss foreslått at det innføres en velsignelseslignende liturgi for borgerlig inngåtte ekteskap. Det ville ikke mindretallet på fire slutte seg til.

Presteforeningen hadde 2.507 medlemmer ved inngangen til 2013. Rundt 50 hadde meldt seg ut da Dagen snakket med Presteforeningen 18. desember. Siden har ikke Presteforeningen villet gå ut med nye tall.

Nå ønsker heller ikke foreningen å opplyse om når datoen for ekstraordinært representantskap skal være. Det ble meldt før jul at det ville komme en innkalling på nyåret.

Representantskapet i Presteforeningen består av inntil 24 personer, og er foreningens strategiske organ mellom generalforsamlingene.

Representantskapet består av:

- Leder av hvert stiftsstyre/lønns- og forhandlingsutvalg.

- Sentralstyret.

- En representant for studentene og pensjonistene i foreningen. Sentralstyret gir nærmere regler for valg av disse to representantene.

- En representant for prostene valgt av fagutvalg for proster.

Les også
Prestene sier ja til å vie homofile
Les også
La oss be!Per Arne Dahl