Predikanten falt i unåde

Forkynneren Kari Holmås har kjent varmen fra Sannhetens Ord Bibelsenter. Nå erfarer hun ikke annet enn kulde og avvisning fra ledelsen.

Det var interessen for den danske bibellæreren Johannes Facius som første gang førteKari Holmås i kontakt medSannhetens Ord Bibelsenter i Slemmestad i Buskerud fylke. Holmås, som er predikant på fritiden, hadde fått et tips om at Facius var verdt å høre på. Da hun googlet navnet hans, fant hun mye undervisning som lå på MP3 filer på Sannhetens Ord Bibelsenters nettside.

– Det jeg hørte begeistret meg, så jeg sendte en mail til menigheten der jeg skrev at jeg ønsket å kjøpe talene. Det var CD-er for i alle fall 1.000 kroner totalt, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kort tid senere får hun en telefon fra pastorRune Gravdal. Han forteller at de støtter henne i hennes oppgjør med usunn profetipraksis i karismatiske sammenhenger, og forteller at han vil gi henne CD-ene gratis som en gest fra menigheten.

I samtalens løp nevner pastoren at menigheten kunne tenke seg å spørre henne om å komme og tale på en gudstjeneste. Rundt en måned senere får hun en henvendelse med spørsmål om å tale på et møte. Det takker hun ja til. Holmås talte i menigheten i januar 2015.

Holmås er full av superlativer etter det første møtet.

– Sannhetens Ord fremsto som en fantastisk menighet med fokus på Guds Ord, helliggjørelse og bønn. Forsamlingen sitter med biblene sine og lytter, og virker inderlige og overgitte. Det er en nydelig stillhet der, og nydelig lovsang, legger hun til.

Når møtet er ferdig, ønsker hun å få hilse på noen av menighetens medlemmer, men blir raskt trukket inn på et lederrom der hele ledelsen sitter.

– Her er det nydelig kaffeservering, som i et flott selskap. Jeg overøses med ros for forkynnelsen og får en konvolutt med et klekkelig honorar.

Dette insisterer hun på å få gi som gave til menigheten, til et nytt bygg som er under planlegging, men lederskapet avviser bestemt å ta imot pengene, forteller hun.

– Det er det største enkelthonoraret jeg har fått, og jeg må medgi at tanken slo meg: Hva skal de ha tilbake fra meg for disse pengene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen vekst

Det som likevel undret Kari Holmås mest, var menighetens størrelse på rundt 100 medlemmer.

– Hvorfor var det ingen vekst i menigheten? Menigheten fremsto som fantastisk, og hadde bønnemøter med over 100 personer som fastet og ba. I tillegg hadde de solid forkynnelse. Det fremsto som en gåte for meg at de ikke vokste og ble flere.

I samtalen hun har med lederskapet «skryter de nærmest» av at menigheten forfølges og utsettes for onde rykter.

Holmås ville vite hva folk påstod om dem. Hun forteller at Rune Gravdal svarte: «De sier at vi er en Knutby-menighet og at Astrid er en heks. Og at vi splitter folk»

Hun forteller at hun takket ja til å tale på et seminar i menigheten i oktober samme år «for å bli bedre kjent med dem og for å velsigne dem».

Annonsen legges ut på nettsiden til Sannhetens Ord Bibelsenter, og på samme side ligger også talen hun holdt i januar.

Det Kari Holmås ikke vet, er at Dagen jobber med en sak om menigheten. Utgangspunktet for saken er en telefonsamtale fra en forkynner som opplever at han har mistet datteren til menigheten. Når avisen kontakter henne for å høre hvordan det var å forkynne i Sannhetens Ord Bibelsenter, nekter hun først å svare. Hun begrunner det med at hun ikke vil snakke med journalister. Men når journalisten gjengir noe av det andre har sagt om manipulering, kontroll og splid, lytter hun.

Holmås forteller at noe av det første hun gjør når hun har lagt på røret, er å ringe forkynneren for å høre hva han har opplevd. Forkynneren hadde da gitt journalisten tillatelse til å viderebringe hans navn. Han gir henne deretter en liste med navn som hun kan ringe til. Den helgen tilbringer Holmås mange timer på telefonen med folk som har gått i menigheten, og som deler sine historier om manipulering og maktmisbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ta stilling

Med nyervervet kunnskap om Sannhetens Ord Bibelsenter må hun igjen ta stilling til om hun vil forkynne på seminaret i oktober. Hun «får ro» for å gjøre det, og kjenner trang «til å velsigne de flotte medlemmene» hun hadde møtt der. Holmås bestemmer seg også for å besøke menigheten et par ganger før seminaret for å bli bedre kjent og danne seg sitt eget inntrykk av forsamlingen. En av gangene blir hun invitert på lederrommet etter gudstjenesten sammen med dagens predikant. Igjen opplever hun at det er «storstilt oppdekning og enorm ros av taleren».

– Overfor predikanten blir jeg presentert som en som har tatt et oppgjør med falske profeter.Astrid Bentsen, som ofte er omtalt som profetinne, sier da høyt: «det er grusomt med de menighetene der såkalte profeter går rundt og forteller andre mennesker hva de skal gjøre, hvem de skal gifte seg med eller hvilke folk de skal være sammen med og ikke». På dette tidspunktet hadde jeg hørt så mange historier fra folk som hadde latt livet detaljstyres av Astrids råd og ord fra Gud, at hykleriet i denne uttalelsen rystet meg, sier Holmås til Dagen.

I unåde

Predikanten opplever etter hvert at hun kommer i unåde hos ledelsen. Årsaken skal være at hun hadde hatt kontakt med en kvinne i menigheten og foreslått overfor henne at de skulle møtes privat og be sammen. Kvinnen sa at hun ikke ville gjøre noe uten å informere Astrid. Holmås forteller at hun skrev da i en sms til kvinnen at det bare var et tilbud, og at det var flott at hun fikk alt hun trengte i sin egen menighet, men at to voksne mennesker burde kunne be sammen uten at det måtte avklares med lederskapet først.

Holmås meddeler Dagen at når lederskapet får høre om det, kaller de henne inn til et hastemøte. Hun har det travelt og vil vite hva møtet skal handle om, men det ønsker, ifølge henne, ikke pastor Rune Gravdal å svare på. Hun insisterer og sier at hun ikke kommer til å prioritere møtet hvis ikke hun får vite agendaen.

Hun forteller at hun får flere meldinger, som etter hvert går over i mailer. Sannhetens Ord Bibelsenter avlyser møtene hun skal ha i oktober, og begrunner det med manglende tillit til henne, men tilbyr seg å si utad at «det er kommet noe i veien».

Hun sier til Dagen at de på det tidspunktet anklager henne for «å være en lakei for fiender av menigheten» og at de sier til henne at de kjenner til at hun har kontakt med kvinnens mor, et tidligere medlem av menigheten.

– Fiendebilde

– Det er helt uproblematisk for meg at ledere ikke ønsker meg som taler. Det er en ærlig sak. Det jeg reagerer på, er at de konstruerer et fiendebilde av meg der de tillegger meg motiv og kommer med anklager som det er umulig for meg å forsvare meg mot, sier hun.

Sannhetens Ord Bibelsenter ved de fire pastorene og bønne- og omsorgsleder har fått tilgang til påstandene til Kari Holmås, men ønsker ikke å kommentere disse spesifikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lederskapet viser tilden generelle kommentaren de har kommet med som stod på trykk i Dagen lørdag 14. mai. Der heter det at de «i årevis levd med en slags organisert gruppe med mennesker som til stadighet kommer med sine godt samkjørte urettmessige og grove beskyldninger om oss».

Les også: