Illustrasjonsfoto: «The prayer continued» / CC / Flickr

Politikk mindre viktig for religiøse holdninger

Tidligere var folk på den politiske høyresiden mer opptatt av å formidle religion i barneoppdragelsen enn foreldre som sto til venstre. Nå er det ikke lenger noen forskjell mellom de røde og de blå.

– De som stemmer på partiet på venstresiden oppgir at religion har vært mindre viktig i deres egen oppdragelse enn nordmenn som stemmer på høyresiden. Dette gjelder de over 45 år. For de yngre er det ingen tydelige forskjeller, sier Pål­Ketil Botvar, forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) til Vårt Land.

Botvar har gått gjennom tallmateriale fra KIFOs Tros- og livssynsundersøkelse for Vårt Land. Tallene viser at sammenhengen mellom nordmenns politiske orientering og synet på religion i oppdragelsen har endret seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Norge er det hittil forsket lite på sammenhengen mellom religion i oppdragelsen og politisk standpunkt, men Botvar finner resultatene av gjennomgangen interessante.

Religion ser tidligere ut til å ha betydd mer i oppdragelsen for nordmenn som stemmer til høyre politisk. Men her har det skjedd et generasjonsskifte, sier Botvar-

– Nå er religion like viktig, eller uviktig, for høyre- og venstresiden.

Han legger til at Senterpartiet her er regnet til «venstresiden», Venstre til «høyresiden», mens Kristelig Folkeparti er skilt ut i en egen kategori.

Les også
Himmelfilmen trakk 12.790 seere
Les også
Ingen er så trygg i fare
Les også
Til hjerte, tro og tanke
Les også
Hollywood tar bibelbølgen