Politiet sender fredag minst en uniformert patrulje til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo etter at en av imamene ved moskeen denne uka ble angrepet med øks like i nærheten. – Det er betryggende, sier moskeens styreleder Ghulam Sarwar (bildet). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Politiet vokter fredagsbønn etter imam-angrep

Politiet sender fredag ettermiddag minst en uniformert patrulje til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo etter at en av imamene ved moskeen denne uka ble angrepet med øks like i nærheten.

– Det er betryggende, sier moskeens styreleder Ghulam Sarwar til Dagbladet.

Det er ventet over tusen personer til fredagsbønnen i moskeen på Grønland i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sarwar sier at flere av medlemmene deres har fortalt at de føler seg utrygge etter at imam Nehmat Ali Shah ble angrepet utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate nær moskeen.

To rutinemessig siktet

Seksjonssjef Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt sier torsdag kveld at to personer, som er far og sønn, er rutinemessig siktet.

– Vi foretok en ransakelse hjemme hos dem og har i den forbindelse siktet de to. Begge er avhørt, men vi har valgt å ikke pågripe dem, sier Metlid til NTB.

Hun understreker at siktelsene ikke endrer noe i etterforskningen. Politiet vet fortsatt ikke hvem som står bak angrepet på imamen.

Forsvareren til en av dem, Øyvind Bergøy Pedersen sier hans klient er uskyldig.

– Det er helt naturlig at politiet gjør jobben sin. Det er ikke noe hyggelig å få politiet på døren, men det er en del av etterforskningen. Min klient har ikke noe å skjule, sier han til NRK.

Opptatt av sikkerheten

Metlid sier til NTB dagen før fredagsbønnen at politiet er opptatt av sikkerheten og har en tett og god dialog med moskeen.

– Det har vi også hatt over tid og har vært i moskeen en rekke ganger. Det kommer vi til å fortsette med. Vi har selvfølgelig forståelse for den usikkerheten og de bekymringene som oppstår etter et sånt angrep. Det er utrolig viktig at vi klarer å løse den saken, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Metlid understreker at det er viktig at alle som vet noe om saken kommer med informasjon til politiet.

– De må ikke konkludere med noe eller tar en retning på egen hånd. Da kan det gå helt galt. Vi håper på å få et gjennombrudd, sier seksjonssjefen ved voldsavsnittet.

Ingen arbeidsteori

Politiets hovedproblem i etterforskningen nå er at mistanken ikke peker mot noen bestemt gjerningsmann som utførte det grove angrepet på imamen sent mandag kveld. Eller hva slags motiv som kan ligge bak.

– Vi er veldig opptatt av å kommunisere ut at vi ikke har en arbeidsteori. Vi har ikke tatt noen retning i saken. Vi vet ikke om det er hatkriminalitet eller om det er en del av tidligere konflikter som vi er vel kjent med og som vi har fått mye informasjon inn om. Det er en del av etterforskningen, sier Metlid.

Politiet arbeider med disse konfliktene og avhører folk om det, men etterforsker også opp mot andre muligheter.

– Det gjelder hatkriminalitet, men også om det kan være noe helt annet, det være seg personer eller miljøer, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid.

Les også
Islamsk Råd: Stadig nye trusler mot moskeene
Les også
Advarer mot ekstremismeMuslimsk overtakelse av skoler?
Les også
Imam utskrevet fra sykehus etter angrep
Les også
Bitter maktkamp mulig motiv bak drapsforsøk på imamTidligere konflikter