President Barack Obama uttrykker forferdelse over skytingen i Dallas og gjør det klart at ingenting kan rettferdiggjøre slike angrep på politiet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

Politiet: – Dallas-gjerningsmann sa han ønsket å drepe hvite

Den mistenkte Dallas-gjerningsmannen som forskanset seg i et parkeringshus, sa han ønsket å drepe hvite personer, særlig hvite polititjenestemenn, opplyser byens politisjef. Mannen ble drept av politiet rundt fire timer etter at angrepet begynte.

Før han ble drept fortalte mannen politiets forhandlere at han var opprørt over de seneste tilfellene der amerikansk politi har skutt og drept afroamerikanere, fortalte Dallas' politisjef David Brown under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Han var opprørt over de nylige politiskytingene. Den mistenkte sa han var sint på hvite. Han ønsket å drepe hvite personer, særlig hvite polititjenestemenn, sa Brown under pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fem politifolk ble skutt og drept i angrepet som begynte torsdag kveld i Dallas.

Flere amerikanske medier har identifisert den mistenkte som 25 år gamle Micah Xavier Johnson fra Dallas-området.

Robot med eksplosiver

Brown opplyste at politiet brukte en robot med eksplosiver for å drepe mannen, som hadde forskanset seg i et parkeringshus i sentrum av millionbyen.

– Andre alternativer ville ha utsatt våre tjenestemenn for stor fare, sa Brown.

I samtalene med politiets forhandlere før han ble drept, truet mannen også med mer vold og hevdet at han hadde plantet flere bomber i byen. Han ble drept om lag fire timer etter at angrepet begynte torsdag kveld, fortalte Brown.

Tre andre personer er pågrepet i saken, og Brown omtalte dem som «lite samarbeidsvillige». En fjerde person som ble etterlyst, meldte seg selv til politiet og er sluppet fri.

14 skutt

Dallas' ordfører Mike Rawlings har opplyst at totalt tolv politifolk og to sivile ble truffet av skudd under protestmarsjen mot politivold i Dallas sentrum torsdag kveld. Sju politifolk og to sivile ble såret i tillegg til de fem drepte politifolkene.

President Barack Obama uttrykker forferdelse og gjør det klart at ingenting kan rettferdiggjøre slike angrep mot politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet ikke alt ennå. Det vi vet, er at det var et ondsinnet, overlagt og grusomt angrep på politiet, sier han, men påpeker også at muligheten for å eie kraftige våpen øker sannsynligheten for slike tragiske angrep.

Obama har tidligere gjort det klart at det ikke er noen motsetning mellom å støtte politiet og arbeide for å korrigere urettferdigheter i det juridiske systemet.

Protest mot politibrutalitet

Skytingen begynte da hundrevis av mennesker marsjerte nedover en av Dallas' hovedgater i en protestdemonstrasjon mot at to afroamerikanere er skutt og drept av amerikansk politi de siste dagene – 37 år gamle Alton Sterling i Louisiana og 32-åringen Philandro Castile i Minnesota.

Videobilder viser at demonstrantene løp for livet, mens politifolk søkte dekning bak parkerte biler da skuddene haglet fra taket til et parkeringshus langs gata.

Ifølge vitner ble det avfyrt minst 20 skudd, og Dallas' politisjef David Brown sier det så ut som snikskytterne var ute etter å treffe så mange politifolk som mulig

Les også
Fire politifolk drept under demonstrasjoner i USA
Les også
Fire politimenn drept i Texas
Les også
Obama: Ingenting rettferdiggjør skyting i Dallas
Les også
– Skulle vi ikke kreve at presidenten også var anstendig?Supertirsdag
Les også
Mener «Brexit» oppfyller bibelsk profeti