- Pol på julaften er ikke viktig for Ap

Arbeiderpartiet vil modernisere Vinmonopolets åpningstider, men så fremt partiet går inn for det, vil ikke Torgeir Micaelsen tvinge gjennom åpne pol på julaften.

- Får man fler­tall på Stor­tin­get, får de an­sat­te i Vin­mono­po­let utalt seg og åpner man for at de andre aft­ne­ne kan være åpne, så opp­le­ver ikke jeg at det er noen stor kamp i Ar­bei­der­par­ti­et for at jul­af­ten skal ha åpne Vin­mono­pol, sier Tor­geir Micael­sen, helse­po­li­tisk tals­mann i Ap.

- Men det må for­ank­res i par­ti­et, leg­ger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Parti­run­de

Paal-And­re Grin­de­rud fort­set­ter sin stil­le kamp for pol-steng­te jul­af­te­ner. Med sitt ban­ner og sine løpe­sed­ler står han noen timer hver dag foran Stor­tin­get og snak­ker med alle som lar seg snak­ke til. Han har delt ut mer enn 1.500 lap­per med bud­ska­pet sitt på.

- Hit­til har kun to per­soner vært for åpne pol på jul­af­ten, sier han til Micael­sen, som har tatt turen ut fra spørre­ti­men i Stor­tin­get.

Ar­bei­der­par­ti­et har pro­gram­fes­tet at de øns­ker å mo­der­ni­se­re Vin­mono­po­let, noe som in­ne­bæ­rer ut­vi­de­de åp­nings­ti­der. Aft­ne­ne er blant de da­ge­ne som kan få åpne pol. Sam­ti­dig har det vært vik­tig for Ap at de an­sat­te i polet blir hørt.

- De øns­ker jo ikke å jobbe på disse da­ge­ne. Og uan­sett må de kom­pen­se­res for dette, noe som kan bli en kost­nad. Jeg mener det er vik­tig å hegne om pol-ord­nin­gen og at åp­nings­ti­de­ne mo­der­ni­se­res. Men det tren­ger altså ikke å gjel­de alle aft­ne­ne.

Glad mann

Etter da­gens ak­sjon leg­ger Paal-And­re Grin­de­rud ned punkt­mar­ke­rin­gen uten­for na­sjo­nal­for­sam­lin­gen, i på­ven­te av møtet med helse­mi­nis­te­ren. År­sa­ken er at så mye skjer og så mange parti­grup­per har lovet at de skal ta dette opp. Micael­sen i Ap skal ta det med sin, og Audun Lys­bak­ken lovte også Grin­de­rud at han skul­le ta det opp i grup­pa.

- Da er det ikke mange stem­mer som mang­ler for at dette går igjen­nom. Skjer det ikke be­ve­gel­se i Høyre etter møtet med Høie, så tar vi opp igjen mar­ke­rin­gen foran Stor­tin­get, sier ak­sjo­nis­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han opp­le­ver å bli tatt på alvor av po­li­ti­ker­ne.

- De har møtt meg med for­stå­el­se. De har sett at det går an å ta ut jul­af­ten som en spe­si­ell dag. For meg var det den ver­ste dagen, for jeg kunne ikke gå ut. Da ville jeg fros­set i hjel. Dette ser po­li­ti­ker­ne og mange har tak­ket meg for å minne dem på det.

Grin­de­rud tror at hvis dagen blir fre­det, vil det få kon­se­kven­ser for tu­sen­vis av barn.

- De for­eld­re­ne som bare drik­ker litt og som ikke har noe al­ko­hol­pro­blem, vil da få med seg at polet er stengt i so­li­da­ri­tet med barna som lider. Da vil de kan­skje tenke på om det er noen barn de kan hjel­pe.

Min neste

Tor­geir Mica­le­sen, som kom­mer fra samme sted som Grin­de­rud, synes tan­ken om å vise om­sorg er god.

- Jeg liker tan­ken om at vi skal vise so­li­da­ri­tet med de barna som lider. Vin­mono­pol-ord­nin­gen ryker ikke på de fire ti­me­ne de ikke får ha åpne på jul­af­ten.

Den 10. juni møter Grin­de­rud og en helse­søs­ter helse­mi­nis­ter Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Regjeringens alkoholpolitikk

Regjeringen foreslo i revidert nasjonal budsjett å endre reglene for taxfree-kjøp, slik at alkoholkvoten vil øke for de som ikke kjøper tobakk.

Regjeringen foreslår også å utvide åpningstidene til Vinmonopolet.

I regjeringserklæringen åpner de for at gårder som driver med småskala produksjon kan reklamere for dette og dele ut smaksprøver.